Lausunnot

Kirjailijaliiton lausunto työttömyysturvasta (VN/20721/2023)

Suomen Kirjailijaliitto on suomenkielisten kaunokirjailijoiden valtakunnallinen järjestö. Liitto on perustettu vuonna 1897, ja sillä on noin 880 kirjailijan ammatissa toimivaa jäsentä. Vahvistamme kirjailijoiden ammatillista asemaa ja edistämme suomalaista kirjallisuutta. Kiitämme […]

Kirjailijaliiton lausunto Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raporttiin (VN/16052/2021)

Myönteistä Kulttuurin tulevaisuustyöryhmän raportissa on tietoisuus luovan alan nykytilanteesta, tarpeista ja ongelmista.  Kiitettävää on myös raportin perustelu tuen tarpeesta, eli luovan alan yleisesti otaksuttua paljon suurempi merkitys yhteiskunnalle, taloudelle ja työllisyydelle.
Raportissa on monia hyödyllisiä ja tärkeitä toimenpide-ehdotuksia luovien alojen toimintaedellytysten parantamiseksi. On kuitenkin välttämätöntä, että ehdotukset myös toteutetaan ja niistä seuraa konkreettisia tekoja ja satsauksia lisärahoitukseen ja ylipäätään rahoituksen kehittämiseen lainsäädännön ja rahanjaon toteuttamisen kautta. Tähän tarvitaan laajaa poliittista tahtoa ja ministeriöiden yhteistyötä.

Lausunto: HE 154/2022 vp Hallituksen esitys valtion talousarvioksi vuodelle 2023

Tulevassa budjetissa on otettava huomioon kirjailijoiden toimeentuloon liittyvät epäkohdat ja korjata seuraavat: kirjailijoiden pitää saada lainauskorvauksia myös e-lainoista 1 milj. euroa; nykyisten lainauskorvausten tasokorotukset Pohjoismaiselle tasolle 1,5 milj. euroa; taiteilijoiden sosiaaliturvan parantaminen ja taiteilijaeläkkeiden määrää nostaa; kulttuurin tuki valtion budjetissa on nostettava vähintään 1 prosenttiin ja taiteilija-apurahoihin on osoitettava enemmän varoja; kirjailijoille pitää korvata tasavertaisesti muiden taiteen alojen kanssa koronan aiheuttamia tulonmenetyksiä.

Kirjallisuusalan tilanteen selvittämiseksi kirja-alan ja lukemisen murroksen aikana on tarpeellista laatia Suomen kirjallisuuspoliittinen ohjelma, jossa kirjallisuutta ja kirja-alaa tarkastellaan tulevalla hallituskaudella valtion toimesta omana kokonaisuutenaan.

Lausunto: VM002:00/2022, luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi vuoden 2023 tuloveroasteikosta annetun lain muuttamisesta, tuloverolain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 15 §:n muuttamisesta

Suomen Kirjailijaliitto on suomenkielisten kaunokirjailijoiden valtakunnallinen järjestö. Liitto on perustettu vuonna 1897, ja sillä on noin 850 kirjailijan ammatissa toimivaa jäsentä. Vahvistamme kirjailijoiden ammatillista asemaa ja edistämme suomalaista kirjallisuutta. Kiitämme […]

Lausunto: HE 43/2022 vp, hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tekijänoikeuslain ja sähköisen viestinnän palveluista annetun lain muuttamisesta

Esitys on kokonaisuutena selvästi tasapainoisempi kuin syksyllä 2021 julkistettu luonnos. Pidämme keskeisenä, että laajojen tekijänoikeuden rajoitusten sijaan lähtökohtana on edelleen teosten käytöstä sopiminen. Katsomme, että kollektiivinen sopiminen tulisi mainita lain perustelujen lisäksi itse asianmukaista ja oikeasuhteista korvausta koskevassa säännöksessä. Myös tekijöiden oikeutta saada tietoa teosten käytöstä ja siitä kertyneistä tuloista tulee edelleen vahvistaa.

Lausunto: suuntaviivaluonnos itsensä työllistäjien kollektiivisista sopimuksista, julkinen kuuleminen (viitenumero HT. 5694)

Kirjailijaliitto pitää erittäin tärkeänä vahvistaa, että kirjailijat ja muut itsensä työllistäjiin kuuluvat tekijät voivat neuvotella sopimusten vähimmäisehdoista kollektiivisesti. Suomessa kirjakustantajat ovat vetäytyneet kollektiivisista sopimuksista kilpailulainsäädäntöön vedoten. Keskeinen keino parantaa kirjailijoiden ja muiden tekijöiden asemaa on selventää, ettei kilpailuoikeus estä kollektiivista sopimista.

Lausunto: Kansallinen lukutaitostrategia 2030/ OPH-3758-2021

Opetushallituksen Lukuliike on pyytänyt lausuntoa Kansallisesta lukutaitostrategiasta 2030. Kirjailijaliitto pitää erityisen tärkeänä, että hankkeista ja projekteista siirrytään kohti pitkäjänteistä lukemisen edistämistyötä, jonka rahoitus on turvattu pysyvästi. Resurssien ja rahoituksen tulee olla riittävät. Monilukutaidon lisäksi lähtökohtana tulee olla nimenomaan kirjallisuuden lukeminen.

Lausunto: HE 17/2021 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2021 lisätalousarvioksi

Lisätalousarviossa ehdotetaan Taiteen edistämiskeskuksen toimintamenoihin lisämäärärahaa yhteensä 15 miljoonaa euroa, joka jaetaan apurahoina. Taiteilijajärjestöjen kokoamien tietojen mukaan freelancereiden tulonmenetykset ovat jo yli 200 miljoonaa, siihen verraten tukisumma on aivan liian pieni. Jaettavan määrärahan kokonaisuuden tulee olla oikeasuhtainen alan menetyksiin ja elinkeinonharjoittamisen rajoittamiseen.

Lausunto: Ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi eräistä kirjailijoille ja kääntäjille myönnettävistä apurahoista

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on jättänyt ehdotuksen kirjailijoiden ja kääntäjien apurahalain uudistamiseksi. Valtion talousarvioon varattaisiin vuotuinen kiinteä määräraha, joka osoitettaisiin käytettäväksi kirjailijoille ja kääntäjille myönnettäviin, luovan työn tekemiseen tarkoitettuihin apurahoihin. Määrärahasta 90 prosenttia varattaisiin kaunokirjallisuuteen ja 10 prosenttia tietokirjallisuuteen.