Kopiosto-valtuutukset

Suomen Kirjailijaliitto on tekijänoikeusjärjestö Kopioston jäsenjärjestö.

Kopiosto myy lupia tekijäoikeuden suojaamien teosten vastuulliseen käyttöön ja jakaa luvista keräämänsä korvaukset teosten tekijöiden käyttöön.

Kopiosto myy lupia, kerää korvauksia ja valvoo teosten käyttöä tekijänoikeuden haltijoiden antamien Kopiosto-valtakirjojen ja Av-tekijänoikeussopimusten nojalla. Se edustaa jäsenjärjestöjensä kautta 70 000:ta suomalaista tekijää, kustantajaa ja esittävää taiteilijaa.

Kopiosto maksaa luvista kerätyt korvaukset teosten tekijöille joko jäsenjärjestöjensä kautta tai henkilökohtaisesti. Kaunokirjallisuuden kopioinnista kertyneet korvaukset Kopiosto jakaa jäsenjärjestöilleen, kuten Suomen Kirjailijaliitolle, joka jakaa kopiointikorvauksia kirjailijoiden hyväksi apurahoina ja koulutuksina. Esimerkiksi vuosittain lokakuussa haettavana olevat Kirjailijaliiton työskentelyapurahat rahoitetaan Kopioston tilittämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Kopiosto valvoo sinun etuasi

Kun annat Kopiosto-valtakirjan ja Av-tekijänoikeussopimuksen, Kopiosto huolehtii eduistasi ja oikeuksistasi silloin, kun

  • kaunokirjallisia teoksiasi julkaistaan painotuotteissa tai verkossa
  • kaunokirjallisia teoksiasi käytetään tv-ohjelmien käsikirjoituksissa.

Kopiosto-valtakirjalla ja Av-tekijänoikeussopimuksella annat Kopiostolle oikeuden myöntää puolestasi lupia teostesi jälkikäyttöön. Kopiosto valvoo sinun puolestasi, että teostesi käytöstä maksetaan korvaus, teoksiasi käytetään luvallisesti ja tekijänoikeuksiasi kunnioitetaan.

Kopioston lupia käyttävät muun muassa oppilaitokset, yritykset ja julkishallinto, ja ne koskevat teosten massakäyttöä esimerkiksi opetuksessa tai muissa tilanteissa, joissa yksittäisen kirjailijan olisi käytännössä mahdotonta sopia itse teostensa käytöstä.

Antamasi Kopiosto-valtakirja tai Av-tekijänoikeussopimus ei vaikuta kustantajasi tai asiakkaidesi kanssa tekemiisi sopimuksiin.

Anna Suomen Kirjailijaliitolle Kopiosto-valtakirja ja Av-tekijänoikeussopimus 

Suomen Kirjailijaliitto kerää Kopiosto-valtuutuksia kahdella eri sopimuksella:

Jos kaunokirjallisia teoksiasi julkaistaan painotuotteina tai verkossa, anna Kopiosto-valtakirja. Kopiosto-valtakirja koskee painotuotteissa tai verkossa julkaistujen tekstien ja kuvien jälkikäyttöä. Tällaista käyttöä on valokopiointi, tulostaminen, tallentaminen ja skannaaminen.

Jos kaunokirjallisia teoksiasi käytetään tv-ohjelmien käsikirjoituksissa, tee Av-tekijänoikeussopimus. Av-tekijänoikeussopimus koskee audiovisuaalisten teosten jälkikäyttöä, esimerkiksi tv-ohjelmien tallentamista kodeissa ja oppilaitoksissa sekä ohjelmien opetuskäyttöä.

Kirjailijaliitto suosittelee kirjailijaa tekemään molemmat valtuutukset.

Kun haluat tehdä valtuutukset, toimi näin:

  1. Klikkaa itsesi sisään Kopioston valtuutuspalveluun (linkki alla).
  2. Kirjaudu palveluun verkkopankkitunnuksillasi.
  3. Valitse jäsenjärjestöksi Suomen Kirjailijaliitto.
  4. Valitse valtuutustyypiksi sekä Kopiosto-valtakirja että Av-tekijänoikeussopimus.

Kopioston valtuutuspalveluun

Lisätietoja Kopioston toiminnasta verkkosivuilla www.kopiosto.fi.