Haluatko lukea, mitä kirjailijat kertovat omasta tiestään kirjailijaksi? Tai saada vinkkejä kirjoittamiseen? Voit tutustua seuraaviin teoksiin:
Kirjailijaliiton Miten kirjani ovat syntyneet? -kirjasarjassa suomalaiset kirjailijat kertovat avoimesti ja henkilökohtaisella tavalla omasta luovuudestaan ja polustaan kirjailijana. Antologiat on koottu kirjailijoiden pitämien esitelmien pohjalta.
Mitä kirjailijoille kuuluu? Millainen on kirjailijan ammatti? Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Kirjailija avaa ikkunan ammattiin 2020-luvun Suomessa. Tilaa lehti kotiisi! Osa lehden artikkeleista on myös luettavissa vapaasti verkkosivuillamme.
Mitä neuvoja kirjailijat olisivat halunneet kuulla ennen ensimmäisen teoksensa julkaisua? Jyri Paretskoita ja Minna Rytisaloa aiheesta haastattelee Marjo Heiskanen. Video on kuvattu Helsingin Kirjamessuilla 26.10.2019.
Voiko kirjailijan ammattiin kouluttautua? Millainen merkitys luovan kirjoittamisen koulutuksella on ollut kirjailijaksi tulolle ja kirjailijan koko uralle? Kari Levola haastattelee Riku Korhosta ja Iida Raumaa. Video on kuvattu Turun Kirjamessuilla 5.10.2019.
Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia kirjoituskilpailuja. Perinteisiä määräajoin järjestettäviä kilpailuja ovat muun muassa:
J. H. Erkon kirjoituskilpailu
Nuori Voima -lehden Debytoi runoilijana -kilpailu
Nova-kirjoituskilpailu
Pirkanmaan kirjoituskilpailu
Runo-Kaarina
Vuonna 2022 järjestettäviä muita kilpailuja:
Muusa-kirjoituskilpailu, päättyy 26.6.2022
Ilo-kirjoituskilpailu, päättyy 14.8.2022
Sukutarinakilpailu, päättyy 28.8.2022
Rauhantekijä-kirjoituskilpailu, päättyy 31.8.2022
Tivoli-kirjoituskilpailu, päättyy 30.9.2022
Otavan nuortenromaanikilpailu, päättyy 1.11.2022
Kirjoittamista voi opiskella sekä yliopistoissa että useissa työväen-, kansalais- ja kansanopistoissa sekä sanataidekouluissa.
Opetusta tarjoavat mm.
Jyväskylän yliopisto, kirjallisuuden maisteriohjelma
Oulun yliopisto, monimediainen luova kerronta
Taideyliopisto, kirjoittamisen maisteriohjelma
Turun yliopisto, luovan kirjoittamisen oppiaine
Ahlman, kirjoittajalinja
Alkio-opisto
Kirjan talo
Kriittinen korkeakoulu, kirjoittajakoulu
Laajasalon opisto, kirjoittajalinja
Nuoren Voiman Liitto
Päätalo-instituutti
Työväen akatemia
Viita-akatemia
Voit tarjota tekstejäsi arvosteltavaksi ja kommentoitavaksi esimerkiksi Nuoren Voiman Liiton arvostelupalveluun tai Pirkkalaiskirjailijoiden arvostelupalveluun. Myös osa alueellisista kirjailija- ja kirjoittajayhdistyksistä tarjoaa arvostelupalvelua. Tieteis- ja fantasiakirjallisuudessa palvelee Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n arvostelupalvelu.
Kustantaminen.fi-sivusto tarjoaa tietoa kustannustoimittajan työstä. Useiden kustantajien verkkosivuilta löytyy ohjeita siihen, miten käsikirjoitusta tarjotaan kustannettavaksi.
Suomessa toimii kymmeniä alueellisia kirjailija- ja kirjoittajayhdistyksiä, jotka järjestävät kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia ja toimintaa: kirjoittajakursseja, arvostelupalveluja, seminaareja, matkoja, kirjoituskilpailuja. Kirjoittajayhdistyksessä kirjallisuudesta kiinnostunut voi löytää yhteyden muihin kirjoittaviin ihmisiin, saada palautetta ja löytää väylän tekstiensä julkaisemiselle.
Millainen on kirjailijan ammatti ja miten kirjailijaksi tullaan? Mistä kirjailijoiden tulot muodostuvat? Mitä on tärkeä ottaa huomioon pyydettäessä kirjailijaa esiintymään?