Kir

Kirjailija 4/2021 – rikos

Kirjailija 4/2021 – rikos

Kirjailija 4/2021: teemana rikos. Miten jatkuva rikoksista, rötöksistä, kuolemasta ja pahuudesta kirjoittaminen vaikuttaa kirjailijoihin itseensä? Haastateltavina ovat kirjailijat Leena Lehtolainen, Christian Rönnbacka ja Liina Putkonen.

Kulttuurihistorioitsija Anna Kuismin kirjoittaa arkkiveisuista, ja lukuliitteessä julkaistaan arkkiveisu Laulu Matti Haapaojan paosta 1870-luvulta. Ville Hytönen pohtii esseessään true crimen olemusta. Kirjailijakuvassa tavataan J.P. Pulkkinen, ja kolumnisteina kirjoittavat Anu Patrakka ja Adrian Perera.

Koordinaatit-palstalla vieraillaan Porvoossa Jaana Lehtiön seurassa, ja Takakannen takana -palstalla runonsa lähtökohtista kirjoittaa Mika Kivelä. Erkki Kiviniemi avaa muistojaan kirjailija Timo Töyrylästä. Ja mikä onkaan mieleenpainuvin fiktiivinen rikos? Elisabet Aho, Markku Tanttu, Veera Antsalo, Juha Siro ja Jarmo Stoor kertovat.

Onko kirjoittaminen rikos?

Sirpa Kähkönen. Kuva: Tomi Kontio

PÄÄKIRJOITUS 4/2021 – Suomessakin on vihdoin saatu nauttia tanskalaisen Tove Ditlevsenin tuotannosta. Ditlevsen kirjoitti 1960–1970-lukujen vaihteessa trilogian lapsuudestaan, nuoruudestaan ja avioliitostaan. Tanskalaisessa Wikipediassa Ditlevsenin teossarjan osia luonnehditaan sanalla erindring, ’muistelma’. Sarjan kolmannen osan ilmestyttyä Ditlevsenin ex-puolisoiden lesket uhkasivat haastaa kirjailijan oikeuteen kunnianloukkauksista ja kritiikeissä moitittiin kirjailijaa iilimatomaisesta hyväksikäytöstä.

Lue lisää

Kirjailijan työtä tukemassa

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 4/2021 – Suomen Kirjailijaliitto perustettiin kehittämään kirjailijantyön yleisiä aineellisia ja henkisiä edellytyksiä, edistämään suomalaista kirjallisuutta ja toimimaan suomenkielisten kirjailijoiden valtakunnallisena yhdyssiteenä. Nämä ovat liiton perustehtäviä edelleen.

Lue lisää

Itsestään on kirjailijan murhaajakin löydettävä

Dekkareista puhutaan usein joko niiden päähenkilöiden ja juonenkäänteiden tai myynnin ja menestyksen näkökulmasta. Mutta miten jatkuva rikoksista, rötöksistä, kuolemasta ja pahuudesta kirjoittaminen vaikuttaa kirjailijaan itseensä? Leena Lehtolainen, Christian Rönnbacka ja Liina Putkonen kertovat.

Lue lisää

Tekijänoikeuslain muutokset valmisteltava uudelleen

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 4/2021 – Pitkään odotettu hallituksen esitysluonnos tekijänoikeusdirektiivin (DSM-direktiivi) voimaansaattamiseksi julkistettiin viimein syyskuun lopulla. Virkamiesvalmistelussa tehty luonnos on otettu vastaan järkytyksellä. Direktiivi, jonka keskeisenä tarkoituksena on parantaa kirjailijoiden ja muiden tekijöiden asemaa, on kääntynyt esitykseksi, joka aiheuttaisi suurta ja peruuttamatonta haittaa kotimaiselle tekijöille ja muille oikeudenhaltijoille sekä suomalaiselle, pohjoismaiseen traditioon pohjautuvalle tekijänoikeusjärjestelmälle.

Lue lisää

Sisällysluettelo 4/2021 – Teema: rikos

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Onko kirjoittaminen rikos?

Kolumni
Anu Patrakka: Kannattaako rikos?

Kirjailijakuva
Janne Ora: Rajamaaston leikittelijä – J.P. Pulkkisen haastattelu

Teema: rikos
Pauliina Susi: ”Itsestään on kirjailijan murhaajakin löydettävä”

Teema: rikos
Mieleenpainuvin fiktiivinen rikos?

Lukuliite
Laulu Matti Haapaojan paosta

Teema: rikos
Anna Kuismin: Arkkiveisut: Rakkautta, markkinalystiä ja suuria murhia

Essee
Ville Hytönen: Rikos taiteenlajina

Koordinaatit
Jaana Lehtiö: Porvoo

Essee
Erkki Kiviniemi: Timo Töyrylä innoittajana Asikkalassa

Kolumn
Adrian Perera: Alltid värdelös, oändligt värdefull

Luetaan lakia
Ville Toro: Tekijänoikeuslain muutokset valmisteltava uudelleen

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Kirjailijan työtä tukemassa

Lyhyesti

Takakannen takana
Mika Kivelä

Lue lisää