Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDEn apurahat jaettu

Kirjailijaliiton yhteydessä toimiva Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE on jakanut vuoden 2016 toisen ja viimeisen hakukierroksensa kohdeapurahat. Hakijat saivat tiedon päätöksestä henkilökohtaisesti. KIDE jakoi tällä hakukierroksella kohdeapurahoina yhteensä 37 572 euroa. Apurahaa haki 73 henkilöä, hakemusten yhteissumma oli 78 680 euroa. Apurahan sai 54 kirjailijaa.

Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE vuokraa kirjailijoita varten Youkobo-taiteilijaresidenssiä Tokiossa. KIDE jakoi tällä hakukierroksella myös Tokion kolme kuukauden mittaista residenssijaksoa keväälle 2017. Kirjailijalle maksuttomia residenssikuukausia haki yhteensä 7 henkilöä. Residenssijaksot myönnettiin 3 kirjailijalle. Lähtijöille myönnettiin myös matka-apuraha, enintään 1 000 euroa.

Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE on Suomen Kirjailijaliiton ja Finlands svenska författareföreningin yhdessä vuonna 1986 perustama organisaatio. Sen toiminta rahoitetaan tekijänoikeuslakiin perustuvista hyvitysvaroista, jotka ovat hyvitystä teosten kopioimisesta yksityiseen käyttöön. Hyvitysvarat jaetaan suoraan tekijöille tai heidän yhteisiin tarkoituksiinsa. Hyvitys on maksettu vuodesta 2015 alkaen valtion budjetista – aiemmin hyvitys kerättiin tallennuslaitteiden ja -alustojen myyntituloista. KIDE myöntää kohdeapurahoja työvälineisiin ja työstä johtuviin matkoihin. Apurahojen haku on vuosittain maaliskuussa, täydentävä haku on lokakuussa. KIDE tarjoaa myös työskentelyresidenssejä suomen- ja ruotsinkielisille kaunokirjailijoille Ateenassa, Pietarissa ja Tokiossa.

Lisätietoa 

 

KIDE