Kirjailijaliitto muistuttaa taiteen työllistävästä vaikutuksesta

Valtion vuosittain myöntämästä taiteen tuesta annetaan suorana taiteilijatukena noin 10 %. Suomen Kirjailijaliitto vaatii, että prosenttiosuutta kasvatetaan vähintään 20 prosenttiin. Näin tuetaan suomalaista työllisyyttä.

Kirjailijaliitto muistuttaa, että jokainen suorana tukena taiteilijalle annettu euro työllistää suuren joukon suomalaisia. Esimerkiksi kirjailijan työ poikii työtä kustantamoihin, kirjapainoihin, kirjakauppoihin, sanomalehtiin ja kirjastoihin. Se työllistää ihmisiä kirjojen jakeluportaassa, TV:ssä ja radiossa.

Jokainen suorana taiteilijatukena kirjailijalle myönnetty euro tuottaa lisäeuroja ja kasvattaa verokantaa teattereissa, yliopistoissa ja kouluissa. Se luo työpaikkoja elokuva-alalla ja työllistää muun alan taiteilijoita silloin, kun tekstejä sävelletään tai niistä dramatisoidaan tanssiesitys.

Ja ennen muuta kirjailija pitää työllään hengissä kieltä, jolla kirjoitetaan. Kieli on kansallisen identiteetin, ajattelun ja itseymmärryksen tärkein tukijalka niin Suomessa kuin isompien kielialueiden maissa. Näin ollen kirjailijan työ on kulttuurista alkutuotantoa, jonka tukeminen kannattaa kaikkina aikoina.

Suomen Kirjailijaliitto ry kokoontui vuosittaiseen syyskokoukseensa Helsinkiin lauantaina 7.11.2015.

Lisätietoja:

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja
Jyrki Vainonen
puh. 050 343 4949
puheenjohtaja@kirjailijaliitto.fi