Kesän 2019 kirjallisuustapahtumia

Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo

Kuva: Väinö Kannisto / Helsingin kaupunginmuseo

Mitä jos nauttisit kirjallisuudesta myös yhdessä ystävien kanssa! Kesällä on jälleen tarjolla lukuisia kirjallisuustapahtumia ympäri Suomen. Poimi listalta omat suosikkisi ja uudet tuttavuudet:

Helsinki Lit
17.–18.5.
Käännöskirjallisuuteen keskittyvä Helsinki Lit järjestetään jo viidennen kerran. Tapahtumapaikkana on tuttuun tapaan Savoy-teatteri Helsingissä. Lavalla nähdään mm. André Aciman, Rachel Cusk ja Pascal Engman.

Maailma kylässä
25.–26.5.
Helsingissä Kaisaniemen puistossa järjestettävä Maailma kylässä tarjoaa musiikin lisäksi myös keskusteluja ja kirjallisuusohjelmaa. Vahvoina teemoina nousevat esille sananvapaus ja ilmastonmuutos.

Kouvolan Dekkaripäivät
7.–8.6.
Kouvolan Dekkaripäivillä teemana on tänä vuonna Rikos rikkoo luontoa. Keskusteluun nousevat ajankohtaisesti luonto ja luontorikokset. Tapahtuman järjestää Kouvolan kirjasto.

Lahden kansainvälinen kirjailijakokous Liwre
14.–15.6.
Lahden kansainvälinen kirjailijakokous kutsuu jälleen kirjallisuusalan ammattilaisia! Tänä vuonna kokouksen teemana on kirjailijan luonto. Keskustelua johtavat kirjailija Marjo Heiskanen ja kirjailija, toimittaja J. P. Pulkkinen.

Runomaraton
15.–16.6.
Runomaraton 2019 -tapahtuma järjestetään Lahdessa osana Japanin viikkoa 15.–16.6. Ohjelmat julkistetaan toukokuun aikana.

Merirunojamit
26.6.
Purjehdi Rauman runomerelle! Lavalla mm. Anja Erämaja, Kalle Niinikangas ja Tapio Koivukari, sekä kaikille avoin OpenSEAmic. Heinäkuussa vuorossa ovat Metsärunojamit Sammallahdenmäellä.

Vanhan kirjallisuuden päivät
28.–29.6.
Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään 35. kerran juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna Sastamalassa. Kesän 2019 teemana on oikeus ja kohtuus, teemaa käsitellään keskusteluissa sekä kirjailijahaastatteluissa. Paikalla on yli 30 antikvaarista kirjakauppiasta sekä noin 50 uuden kirjan myyjää.

Päätaloviikko
1.–7.7.
Taivalkoskella juhlitaan heinäkuun alussa: tänä vuonna vietetään Kalle Päätalon syntymän 100-vuotisjuhlavuotta. Monipuolinen ohjelma tarjoaa kirjallisuuden lisäksi niin konsertteja, näyttelyitä, näytelmiä kuin yhteislaulutilaisuuksiakin.

Kajaanin Runoviikko
3.–7.7.
Kajaanin Runoviikkoa vietetään heinäkuun alussa Eino Leinon syntymäpäivän aikaan jo 43. kerran. Runoviikon Suven runoilija on tänä vuonna kirjailija Eeva Kilpi. Festivaalin taiteellisena johtajana aloittaa Kati Outinen.

Finncon 2019
5.–7.7.
Suomen suurin science fiction- ja fantasiakirjallisuustapahtuma Finncon järjestetään tänä vuonna Jyväskylässä. Mukana on kirjailijoita, lukijoita, faneja ja tutkijoita ympäri maailman. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille.

Sysmän kirjakyläpäivät
5.–6.7.
Sysmän kirjakyläpäivät järjestetään vuosittain Sysmän Hyvin ihmisten torilla. Ohjelmassa mm. kirjailijahaastatteluja.

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko
10.–14.7
Volter Kilpi Kustavissa on kirjailija Volter Kilvelle omistettu monitaiteinen kirjallisuustapahtuma. Tänä vuonna kirjallisuusviikko käsittelee Kustavin ja muun saariston monikulttuurisuutta ja liikettä taiteen ja tieteen keinoin, tapahtuman teemana on Rajaton meri – Itämeri ja muut muistavat vedet.

Bättre Folk
12.–13.7.
Oulun edustalla Hailuodossa järjestettävä Bätt­re Folk -festivaali on erikoistunut uu­teen musiik­kiin ja kir­jal­li­suu­teen.

Kymi Libri -kirjamessut
18.–21.7.
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävä Kymi Libri tarjoaa kirjallisuusohjelmaa Myllykoskella. Kirjamessujen ohjelma rakentuu rauhallisen tunnelman ja kiireettömien keskustelujen ympärille. Tapahtumapaikkana toimii Kulttuuritalo Wanha Rautakauppa.

Pentinkulman päivät
28.7.–4.8.
Pentinkulman päivillä Urjalassa pohditaan tänä vuonna lihan iloja ja niiden kääntöpuolta. Monipuolinen ohjelma kattaa niin syväluotaavia keskusteluja, runotilaisuuksia kuin kirjailijatapaamisia.

Lasten taidefestivaali Hippalot
1.–4.8.
Hippalot ammentaa tänä vuonna innostuksensa kirjoista ja lukemisesta. Mitä kaikkea kirjaimista syntyy, millaisia riimejä keksit, ja millaista teatteria on tehty kirjojen pohjalta? Tapahtuma järjestetään Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Dekkarit-festivaali – rikospaikkana Varkaus
2.–4.8.
Neljättä kertaa järjestettävän festivaali kokoaa yhteen dekkarien ystävät ja dekkarikirjailijat. Kaikkiin festivaalin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Oulun Muusajuhlat
13.–18.8.
Kirjallinen kulttuuritapahtuma Oulun Muusajuhlat tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille sanataiteen ystäville. Festivaalia koordinoi oululainen kirjoittajayhdistys Huutomerkki ry.

Puumalan Kirjakemmakat
15.–18.8.
Puumalan Kirjakemmakat tarjoavat kirjailijapuheenvuoroja, kouluvierailuja ja runoristeilyjä. Kirjallisuustapahtuman järjestävät Puumalan kunnan kulttuuripalvelut ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä useiden yritysten ja yhdistysten kanssa.

Runokuu
15.–25.8.
Runokuu laskeutuu elokuussa Helsingin ylle. Tämän vuoden festivaali tutkii aisteja ja niiden merkitystä.

Maruknat
24.8.
Kirjallisuustapahtuma Maruknat järjestetään Kiteellä jo 15. kerran. Teemana on tänä vuonna vakoilu. Poikkitaiteellisen tapahtuman pääpaino on kirjallisuudessa. Tapahtuman järjestää Keski-Karjalan kirjoittajayhdistys Martva ry.

Tietokirjaviikko
26.8.–1.9.
Helsingissä järjestettävä Tietokirjaviikko tarjoaa tapahtumia viikon jokaiselle päivälle. Viikon päätapahtuma on kaksipäiväinen tietokirjafestivaali TIETOKIRJA.FI, jota vietetään Tieteiden talolla keskiviikosta torstaihin 28.8.–29.8. Tapahtuman teemana on Rikottuja rajoja, ja mukana on yli sata esiintyjää.

P.S. puuttuuko oma lempitapahtumasi listalta?
Vinkkaa meille: info@kirjailijaliitto.fi.
Sivua päivitetään koko kesän ajan!