Kir

Kirjailija 2/2017

Kirjailija 2/2017

Kirjailija-lehden 2/2017 teemana on ”muisti”. Kirjailijat Risto Ahti, Jani Nieminen ja Mila Teräs avaavat omaa suhdettaan muistiin, Pasi Pekola pohtii esseessään, kenen tarinan kirjailija saa kertoa, ja tutkija Marja Saarenheimo kirjoittaa muistamisen ja unohtamisen välisestä suhteesta. Onerva Vartiaisen essee Fragmentteja kirjailijoiden kokouksista johdattaa Salpausselän kirjailijoiden ja Suomen Kirjailijaliiton kokouksiin sekä Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen tunnelmiin 1970-luvulta 2000-luvulle. SKS:n Puhuva kirjailija – kertova arkisto -hankkeen tuloksia avaa tutkija Päivi Koivisto.

Kirjailijakuvassa tavataan Pajtim Statovci. Kolumnisteina kirjoittavat Anja Snellman ja Lars Sund, ja Tien päällä -palstalla hypätään Markku Rönkön kyytiin. Pauliina Susi avaa uudella Oma huone -palstalla työskentelytapojaan ja kirjoittamisen sääntöjä. Lukuliitteessä julkaistaan Johanna Sinisalon novelli Untuvikko. Takakannen takana -palstalla runonsa taustoja avaa kirjailija Silene Lehto.

Muistijälkiä

Kuva: Marjaana Malkamäki

PÄÄKIRJOITUS 2/2017 – Muisti ja uni ovat tuttuja kirjailijan työssä. Muisti tallentaa tietoista maailmaa ja sen tapahtumia, uni katselee sisäänpäin ja kuvittaa alitajuntaa. Molemmat varastoivat asioita ja kerrostavat niitä mielen huoneisiin, joista myös kirjailijat ja muut taiteilijat ammentavat materiaalia töihinsä. Löytämänsä he valjastavat itseilmaisun ja itseymmärryksen palvelukseen ja onnistuvat parhaimmillaan lisäämään myös taiteen kokijan itseymmärrystä. Ihminen ei koskaan elä vain tässä ja nyt, vaikka saattaakin siihen pyrkiä. Elämä kirjoittaa meihin muistijälkiä. Joitakin niistä haluamme vaalimalla vaalia, osan haluaisimme mieluiten unohtaa, usein saman tien.

Lue lisää

MYEL:ssä myötäistä tuulta

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 2/2017 – Kirjoitin edellisessä Kirjailija-lehdessä 1/2017 eläkevakuutusjärjestelmän ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista nykyisen tilanteen korjaamiseksi. Liitto on yhdessä muun muassa Suomen Taitelijaseuran kanssa esittänyt ei-työsuhteisen taiteilijan apurahojen ja taiteellisesta työstä saatavien tulojen eläkevakuuttamista kokonaisuudessaan MYEL-vakuutuksen eli maatalousyrittäjien eläkelain piirissä. Vuoden 2016 lopulla työnsä aloittanut opetus- ja kulttuuriministerin, sosiaali- ja terveysministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön yhteinen työryhmä jätti raporttinsa vähän ennen pääsiäistä ja teki ehdotuksia luovien alojen vahvistamiseksi Suomessa. Professori Anne Brunilan luotsaama monialainen työryhmä oli kartoittanut esteitä luovien alojen kehittymiselle ja teki konkreettisia ehdotuksia luoviin aloihin liittyvän elinkeinotoiminnan ja työllisyyden kehittämiseksi.

Lue lisää

Sähkökirjojen kirjastolainaaminen

Kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 2/2017 – Teosten lainaamisesta on säädetty EU-tasolla lainaus- ja vuokrausdirektiivissä (2006/115/EY). Sen mukaan jäsenvaltiot voivat poiketa tekijöiden ja lähioikeuksien haltijoiden yksinoikeudesta lainata teoksia yleisölle, jos ainakin tekijät saavat lainauksesta korvauksen. Suomessa lainaamista koskevat säännökset löytyvät tekijänoikeuslaista. Tekijällä on tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan yksinoikeus määrätä teoskappaleiden levittämisestä yleisön saataviin myymällä, vuoraamalla tai lainaamalla. Lain 19 §:n mukaan levitysoikeus raukeaa, kun teoksen kappale on tekijän suostumuksella ensimmäisen kerran myyty tai muuten pysyvästi luovutettu. Tähän perustuu se, että kirjastot voivat lainata painettuja kirjoja asiakkaille ilman tekijän lupaa. Kuten direktiivissä edellytetään, tekijällä on kuitenkin oikeus saada lainaamisesta korvaus.

Lue lisää

Siitä, missä muisti eksyy, alkaa tarina

Mila Teräs. Kuva: Tomi Kontio

”Kirjailijana olen koko ajan tekemisissä muistamisen kanssa. Kirjoitan oman elämänkokemukseni ja muistojeni läpi: tunnemuistojen, paikkamuistojen, kirjamuistojen.”

Mikä merkitys muistilla on kirjailijan työssä? Kysyimme Mila Teräkseltä, Risto Ahdilta ja Jani Niemiseltä.

Lue lisää

Sisällysluettelo 2/2017 – Teema: muisti

Pääkirjoitus
Jyrki Vainonen: Muistijälkiä

Lyhyesti

Kirjailijakuva
Venla Hiidensalo: Rivien välistä – Pajtim Statovcin haastattelu

Teema: muisti
Terhi Rannela: Siitä, missä muisti eksyy, alkaa tarina

Kolumni
Anja Snellman: Klio-Me-Ter-Thal ja Eu-Er-Ur-Po-Kal

Teema: muisti
Marja Saarenheimo: Muistaminen on unohtamista?

Lukuliite
Johanna Sinisalo

Oma huone
Pauliina Susi: Säännöt rakkaudelle

Teema: muisti
Onerva Vartiainen: Fragmentteja kirjailijoiden kokouksista

Teema: muisti
Päivi Koivisto: Kirjailijoiden ajatukset talteen

Essee
Pasi Pekkola: Kuka meidät saa muistaa

Tien päällä
Markku Rönkkö: Warholin opetus

Kolumn
Lars Sund: Dragkamp om Bokmässan

Ennen oli ennen
Kirjailija-lehdessä vuonna 1972

Luetaan lakia
Ville Toro: Sähkökirjojen kirjastolainaaminen

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: MYEL:ssä myötäistä tuulta

Takakannen takana
Silene Lehto

Takakannen runo: Silene Lehto

 

Lue lisää