Kirjailijaliiton sidosryhmät ja verkostot

Kirjailijaliitto valvoo kirjailijoiden tekijänoikeuksia ja toimii alan lainsäädännön kehittämiseksi. Lisäksi olemme jäsenenä kansainvälisissä tekijänoikeusjärjestöissä ja teemme yhteistyötä kotimaisten kirjailija- ja tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

Kirjailijaliitto edistää kirjallisuutta ja lukemista erilaisissa verkostoissa, ja liitolla on sekä edustuksia hallituksissa että jäsenyyksiä lukuisissa kirjallisuuden alan yhdistyksissä ja yhteenliittymissä. Liitto on edustettuna Lukukeskuksessa, Sanastossa, Kopiostossa ja Tekijäfoorumissa, Tekstin talossa. Jäsenmaksujen sekä luottamushenkilöiden välityksellä liitto tukee konkreettisesti kirjallisuutta edistävää toimintaa laajasti ympäri Suomen. Liitto pitää tiiviisti yhteyttä myös Suomen Kustannusyhdistykseen ja Suomen Kirjakauppaliittoon.

Kirjailijaliitto on vuonna 2018 perustetun Kirjailijayhdistysten foorumin perustaja ja jäsen. Foorumi kokoontuu säännöllisesti ja keskustelee kirjailijoiden ja kääntäjien työhön liittyvistä ajankohtaisista asioista. Foorumiin kuuluvat Kirjailijaliiton lisäksi Suomen tietokirjailijat ry., Finlands svenska författareförening ja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto.

Liitto on mukana sekä Turun että Helsingin Kirjamessuilla ja tuottaa molemmille messuille lavaohjelmaa, jossa käsitellään sekä kirjailijan työtä että kirjallisuuden eri teemoja. 

Liiton yhteydessä on toiminut 1960-luvulta lähtien alueellisten kirjoittajayhdistysten yhteenliittymä Kirjailijayhdistysten verkosto, joka järjestää vuosittain Kirjailijayhdistysten Talvipäivät. 

Liitto edistää kirjallisuutta myös kansainvälisissä yhteyksissä. Erityisen aktiivista yhteistyötä tehdään Euroopan kirjailijoiden foorumin kanssa (EWC). EWC:n hallituksessa liittoa edustaa kirjailija Paula Havaste. Edistämme Itämeren alueen kirjailijoiden yhteistyötä ja verkostoja Itämeren alueen kirjailija- ja kääntäjäneuvostossa (BWC:ssä) sekä osallistumme Visbyssä sijaitsevan Baltic Centerin toimintaan. Liitto on aktiivisessa vuorovaikutuksessa eri ministeriöiden ja Taiken kanssa.

Taide- ja kulttuurialan kattojärjestöistä liitto on läheinen Forum Artisin kanssa ja tekee myös yhteistyötä Kulta ry:n kanssa. Lisäksi liitto tekee aktiivista yhteistyötä muiden taiteilijajärjestöjen kanssa, erityisesti liittyen freelancereiden kysymyksiin ja tekijänoikeuksiin.

Tekijänoikeuspolitiikka

YHDISTYKSET
Tekijäfoorumi
Tekijänoikeudellinen yhdistys

TEKIJÄNOIKEUSJÄRJESTÖT
Sanasto
Kopiosto
Teosto

VALTION TOIMIELIMET
Tekijänoikeusneuvosto
Tekijänoikeusasioiden neuvottelukunta

Kirjallisuuden ja lukutaiton edistäminen

EDUSTUKSIA JA JÄSENYYKSIÄ
Alfred Kordelinin säätiön kirjallisuusjaosto
M. A. Castrenin seura
Kirjailijayhdistyksien verkosto
Lukukeskus
Selkokeskus
Runeberg-palkintoraati
Turun kirjamessut
Suomen kirjainstituutin säätiö
Ibby Finland
Suomen PEN
Lastenkirjainstituutti
Villa Karon ystävät

Taide- ja taiteilijapolitiikka

TAITEILIJAJÄRJESTÖJEN YHTEENLIITTYMÄ
Kirjailijayhdistysten foorumi: Suomen Kirjailijaliitto, Suomen tietokirjailijat ry., Finlands svenska författareförening ja Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto
Forum Artis

TAITEILIJOIDEN SOSIAALITURVA

Melan apurahansaajien neuvottelukunta
Eläketurvakeskuksen yrittäjien neuvottelukunta

VALTION TOIMIELIMET

Kirjallisuustoimikunta
Kirjasto-apurahalautakunta
Alueelliset toimikunnat


Muut alan järjestöt ja yhteistyökumppanimme

Kotimaisia järjestöjä

Finlands svenska författareförening
Kirjallisuuden vientikeskus FILI
Kulta ry
Suomen Kirjailijanimikkoseurat
Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto
Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat
Suomen Säveltäjät
Suomen Taiteilijaseura
Suomen tietokirjailijat
Tekstin talo

Ulkomaisia järjestöjä

Dansk Forfatterforening
Eesti Kirjanike Liit
Den norske Forfatterforening
Rithöfundasamband Íslands
Sveriges Författarförbund
Baltic Writers’ Council
European Writers’ Council
International Authors Forum
International Federation of Reproduction Rights Organisations