Suomen Kirjailijaliiton jäsenpalvelut

Kirjailijaliitto toimii kaunokirjailijoiden ammatillisen aseman parantamiseksi. Toiminnan keskiössä ovat jäsenet, joita liitto tukee laajalla tarjonnalla erilaisia palveluita. Vuonna 2024 Kirjailijaliiton jäsenmaksu on 162 euroa.

Edunvalvonta ja vaikuttaminen

Kirjailijaliiton tärkein tehtävä on kaunokirjailijoiden aktiivinen edunvalvontatyö. Toimimme yhteistyössä kotimaisten ja ulkomaisten kirjallisuus- ja taidealan järjestöjen kanssa edistäen kirjailijoiden ammatillista asemaa ja suomalaista kirjallisuutta. Otamme kantaa ja käymme vuoropuhelua mm. poliitikkojen, virkahenkilöiden, kustantamoiden sekä luku- ja kuunteluaikapalveluiden kanssa sekä osallistumme julkiseen keskusteluun. Kerromme kirjailijan työn todellisuudesta ja tuotamme kirjoilijoiden ammattiin liittyvää tietoa vuoropuhelussa jäsenistömme kanssa erilaisten tutkimusten ja kevyempien kyselyiden avulla. Välitämme tietoa ja koulutamme jäseniämme ajankohtaisissa edunvalvonnallisissa kysymyksissä. Liiton edunvalvonnallisista linjauksista vastaa jäsenistön valitsema johtokunta.

Sopimus- ja lakineuvonta

Kirjailijaliiton juristi neuvoo jäseniä kirjailijan työhön liittyvissä sopimusasioissa, tekijänoikeudellisissa kysymyksissä sekä sosiaaliturva- ja verotusasioissa. Kustannussopimusasioissa neuvomme myös uransa alussa olevia, vielä liittoon kuulumattomia kirjailijoita. Löydät tietoa tekijänoikeuksiin, kustannussopimukseen, muihin sopimuksiin, sosiaaliturvaan ja verotukseen liittyen myös verkkosivuiltamme.

Kollegiaalinen yhteisö – tapahtumat, koulutukset ja jäsenluettelo

Kirjailijaliitto toimii suomen kielellä kirjoittavien kaunokirjailijoiden ammatillisena yhteisönä. Liiton tapahtumissa ja koulutuksissa kirjailijat voivat kohdata, jakaa tietoa ja kokemuksia sekä kehittää omaa ammatillista osaamistaan. Kirjailijaliitto osallistuu vuosittain Helsingin ja Turun Kirjamessuille omalla lavaohjelmalla ja osastolla, jossa kirjailijat voivat hengähtää messuhulinan keskellä. Kirjailijaliiton jäsenet voivat esitellä itsensä ja tutustua toisiinsa myös jäsensivuilla sijaitsevan jäsenluettelon kautta.

Työhuoneet, Ateenan residenssi ja kirjailijakodit

Kirjailijaliitto tukee jäsentensä kirjoitustyötä tarjoamalla heidän käyttöönsä ympäri vuoden edullisia työhuonejaksoja Helsingissä ja residenssijaksoja Ateenassa, Kreikassa. Liitolla on yhteensä kuusi työhuonetta, jotka sijaitsevat Opus-työhuoneistossa Ruoholahdessa, kirjailijatalo Villa Kivessä Töölölahden rannalla ja Tekstin talolla Sörnäisissä. Ateenan residenssiä ylläpitää Kirjailijaliiton ja Finlands svenska författare­­föreningenin yhteinen Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDE. Lisäksi ylläpidämme verkkosivuillamme kirjailijoiden residenssilistausta kotimaassa ja ulkomailla sijaitsevista kohteista.

Kirjailijaliiton omistuksessa on yhteensä neljä asuntoa, joita vuokrataan jäsenille 3 vuodeksi kerrallaan. Kirjailijakodeista kolme sijaitsee Helsingissä ja yksi Tampereella. Kirjailijaliitto on myös taiteilijatalo Ars Longan osakas, jonka vuokra-asuntoja voivat hakea 55 vuotta täyttäneet kirjailijat, kuvataiteilijat, muotoilijat ja taideteollisuusalan taiteilijat.

Virkistäytyminen, työterveys ja työhyvinvointi

Kirjailijaliiton jäsenillä on vuosittain käytössä kolme edullista virkistyskohdetta: ympäri vuoden käytössä oleva Muonion mökki sekä kesäisin käytössä olevat Varkauden ja Ikaalisen mökit.

Tuemme kirjailijoiden työterveyttä ja työhyvinvointia aiheeseen liittyvien tapahtumien, työnohjauksen ja säännöllisesti KELAlta haettavan kaunokirjailijoiden KIILA-kuntoutuksen avulla.

Apurahat, palkinnot ja avustukset

Kirjailijaliitto jakaa työskentelyapurahoja kaunokirjailijoille kaksi kertaa vuodessa touko- ja lokakuussa. Kirjailijaliiton ja Finlands svenska författare­­föreningenin yhteisen Kirjallisuuden edistämiskeskus KIDEn apurahoja jaetaan kaksi kertaa vuodessa maalis- ja lokakuussa kohdeapurahoina työvälineisiin ja työmatkoihin. Ylläpidämme verkkosivuillamme myös kirjailijoiden apurahakalenteria, johon on koottu eri tahojen apurahat hakuaikoineen ja yhteystietoineen.

Kirjailijaliiton palkinnoilla osoitamme tunnustusta kirjailijoille ja aktiivisille kirjallisuuden edistäjille. Liiton palkintoja ovat vuosittain jaet­­tavat Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto, Kirjailija kiittää -palkinto ja Suunta-palkinto sekä viiden vuoden välein jaettava Eeva-Liisa Manner -palkinto.

Tuemme Kirjailijaliiton jäseniä äkillisessä taloudellisessa ahdingossa huoltoavustuksella sekä menehtyneen jäsenen omaisia hautausavustuksella.

Jäsenviestintä ja Kirjailija-lehti

Kirjailijaliiton jäsenet saavat kuukausittain sähköpostitse jäsenkirjeitä, jossa kerrotaan kirjailijoille hyödyllisistä ajankohtaisista asioista.

Kirjailijaliiton oma julkaisu, Kirjailija-lehti on ikkuna kirjailijan ammattiin. Lehti on kaikille kirjallisuuden ystäville avoin verkkolehti, joka julkaisee kirjailijahaastatteluita, kolumneja, kaunokirjallisuutta ja ajankohtaisia alan uutisia. Toimituskunta koostuu liiton jäsenistä.

Jäsenkorttiedut

Kirjailijaliiton jäsenkortti oikeuttaa moniin rahanarvoisiin etuihin, kuten alennushintoihin kirjakaupoissa ja silmälasiliikkeissä sekä maksuttomaan sisäänpääsyyn Helsingin ja Turun Kirjamessuille sekä Tampereen Kirjafestareille.