Eurooppalaiset kirjailijajärjestöt kokoontuvat Helsinkiin keskustelemaan kirjailijan työn nykytilasta ja tulevaisuudesta – mukana edustajia 19 maasta

Euroopan kirjailijoiden neuvoston (European Writers’ Council – EWC) vuosikokous pidetään Helsingissä 24.–26.5.2024. Kirjallisuuden tekijöiden kattojärjestö EWC edustaa 49 tekijäjärjestönsä kautta yli 220 000 kirjailijaa ja kirjallisuuden kääntäjää 31:stä Euroopan maasta. Tapahtumaa Suomessa isännöivät Sanasto, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen tietokirjailijat ja Finlands svenska författareförening.

Euroopan kirjailijoiden neuvosto EWC kutsuu jälleen eurooppalaiset kirjailijajärjestöt kokoon. Helsingissä toukokuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävään vuosikokoukseen ja Burning Issues Forum -seminaariin kokoontuu yli 60 edustajaa ja neuvoston hallituksen jäsentä 19 Euroopan maasta.

Tapahtuman aikana keskustellaan kirjallisuuden tekijöille ajankohtaisista aiheista, kuten tekoälyn säätelystä ja sen alalle mukanaan tuomista muutoksista sekä avoimesta tiedosta ja siihen liittyvistä kirja-alan toimintaa vinouttavista uhkakuvista. Tavoitteena on vahvistaa kirjailijoiden asemaa ja puolustaa heidän oikeuksiaan Euroopassa.

EWC:n puheenjohtaja, kirjailija Miguel Ángel Serrano luonnehtii tapahtumaa tärkeäksi kohtaamiseksi myös eurooppalaisen yhteistyön kannalta.

”Meille vuosikokous on tärkeä tilaisuus kokoontua, vaihtaa ajatuksia kollegoiden kesken sekä laatia strategisia suuntaviivoja vaikuttamistoiminnallemme. Ammattilaistapaamisen lisäksi se on myös paikka vahvistaa keskinäisiä suhteitamme ja lisätä solidaarisuutta yli rajojen. Puolustamme paitsi taloudellisia ja oikeudellisia oikeuksiamme myös moraalista asemaamme ja demokraattisia arvoja. Ja Helsinki on ihanteellinen paikka tähän kaikkeen!”

Lauantaina 25.5. pidettävässä Burning Issues Forum -seminaarissa keskustelun aiheina ovat lisäksi kirjallisuuden tekijöiden tulojen väheneminen sekä sensuuri ja kirjailijan vapaus.

”Meillä on etuoikeus ja velvollisuus puolustaa sananvapautta, joka on joissakin Euroopan osissakin uhattuna”, muistuttaa Ángel Serrano.

Keskustelijoiden listalla on neuvoston hallituksen jäsenten sekä suomalaisten isäntäjärjestöjen edustajien lisäksi muun muassa Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen professori Minna Ruckenstein, useasti palkittu saksalainen kirjailija Nina George, valkovenäläinen kirjailija ja romaanikirjailija Barys Piatrovič, Espanjan tekijänoikeuskeskuksen CEDRO:n toimitusjohtaja Jorge Corrales sekä kirjailija ja toimittaja Karo Hämäläinen.

Suomalaiset kirjallisuusjärjestöt toivottavat kansainväliset kollegansa lämpimästi tervetulleiksi Helsinkiin.

”Olemme iloisia, että voimme isännöidä tätä kokousta ja vahvistaa suhteitamme kollegoiden kanssa ympäri Eurooppaa. Kirjailijat kaikkialla jakavat yhteisiä huolenaiheita – tällä hetkellä näistä korostuvat erityisesti tekoälyyn ja tulojen tippumiseen liittyvät haasteet. On erityisen mielenkiintoista kuulla, miten näitä kirjailijoiden työhön ja tekijänoikeuksiin liittyviä ongelmia on taklattu muissa maissa”, kommentoi Sanaston toimitusjohtaja Niina Vettensola kaikkien suomalaisten järjestäjien puolesta.

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan lauantaina 25.5. järjestettävän Burning Issues Forumin keskusteluita, jos he ilmoittautuvat ennakkoon.

Ennakkoilmoittautuminen, mediakyselyt ja haastattelupyynnöt:

Euroopan Kirjailijaneuvosto (EWC)
Nicole Pfister Fetz, pääsihteeri
nicole.pfisterfetz@europeanwriterscouncil.eu, +41 79 330 02 67

Sanasto
Linda Lappalainen, yhteiskuntasuhteiden päällikkö
linda.lappalainen@sanasto.fi, +358 50 4105 584

europeanwriterscouncil.eu  |  sanasto.fi |  suomentietokirjailijat.fi  |  forfattarna.fi