Valoa kirjailijan neuvotteluasemaan?

Äänikirjabuumin vaikutuksista kirjailijan tuloihin on tänä syksynä puhuttu julkisuudessa paljon, mutta vaikuttaa siltä, ettei kirjailijoiden viestiä ole aina oikein ymmärretty tai haluttu ymmärtää. Liian usein kirjailijan huoli tulojen romahtamisesta tulkitaan kritiikiksi äänikirjoja kohtaan tai yritykseksi palata pelkän painetun kirjan aikakauteen. Tästä ei kuitenkaan ole kyse, kirjoittaa Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Ilmi Villacís blogissaan.

post image

Olemme yhtä mieltä siitä, ettei kuluttajalta voi ottaa pois äänikirjaelämystä eikä ajassa voida mennä taaksepäin. Kun markkinat, ihmisten ajankäyttö ja koko yhteiskunta digitalisoituu, ei kirjakaan siitä säästy. Jostain syystä kirja-alan muutoksessa kuitenkin alkutuottaja eli kirjailija on pudotettu kyydistä jo varhaisessa vaiheessa.

Kirjailija joutuu yhä useammin hankkimaan toimeentulonsa monista eri lähteistä, koska kirjan myyntituloista eli tekijänoikeuskorvauksista ei elä. Nyt ei kuitenkaan puhuta turhanpäiväisistä kulutushyödykkeistä vaan suomalaisuuden peruspilarista ja kansallisesta ylpeydestä – omankielisestä kirjallisuudesta.

Yksi syy äänikirjapalkkioiden surkeuteen on kirjailijan lähtökohtaisesti heikompi neuvotteluasema sopijakumppaniinsa, esimerkiksi kustantajaan nähden. Yksittäisen kirjailijan mahdollisuudet vaikuttaa korvauksien tasoon ovat vähäiset.

Euroopan tasolla on ymmärretty, että tekijöiden heikolle neuvotteluasemalle tulee tehdä jotain. Suomenkin tekijänoikeuslaissa on ollut viime vuoden keväästä lähtien tekijän asemaa parantavia säännöksiä. Lisäksi Euroopan komission vuonna 2022 julkaisemien suuntaviivojen myötä on mahdollistettu yksinyrittäjien ja freelancereiden kollektiiviset neuvottelut kilpailuoikeuden estämättä.

Lainsäätäjä on jättänyt uuden sääntelyn käyttöönoton alan toimijoiden vastuulle. Tilanteen korjaantuminen vaikuttaisi kuitenkin olevan vahvemman neuvotteluosapuolen hyväntahtoisuuden varassa.

Kirjailijaliitto on viime vuoden syksynä käynnistänyt yhteiset keskustelut kirjailijoiden, kustantajien ja suoratoistopalvelujen kanssa löytääkseen ratkaisun äänikirjatulojen reilummaksi jakautumiseksi. Tätä varten käynnistettiin vuonna 2023 Kirjallisuus digitaalisessa murroksessa -hanke OKM:n rahoituksen turvin. Toistaiseksi ymmärrystä kirjailijan hätään on tullut vähänlaisesti. Toivomme kuitenkin, että yhteinen tahto löytyy ja vielä on mahdollista kääntää yhteisen veneen nokka kulkemaan kohti valoa.

Kirjallisuus digitaalisessa murroksessa -hankkeen loppuseminaari 4.12.2024

Kirjailijaliitto järjestää Kirjallisuus digitaalisessa murroksessa -hankkeen loppuseminaarin 4.12. klo 14.30–17.00 Tekstin talon Parvisalissa (6 krs). Seminaarissa esitellään hankkeen tulokset ja pohditaan yhdessä seuraavia askeleita.

Tilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin ja siellä on vielä muutamia paikkoja vapaana. Ilmoittaudu viimeistään 1.12. oheisen linkin kautta: https://q.surveypal.com/KDM-loppuseminaari