Aiotko kirjailijaksi?

Kirjailijaksi tullaan hyvin erilaisia polkuja, eikä varsinaista auktorisoitua kirjailijakoulutusta ole olemassa. Tälle sivulle on koottu vinkkejä kirjailijaksi aikovalle.

nojatuoli

Millainen on kirjailijan ammatti ja miten kirjailijaksi tullaan? Mistä kirjailijoiden tulot muodostuvat? Lisätietoa löydät Kirjailijana yhteiskunnassa -sivultamme.

Kirjailijaliiton julkaisema Kirjailija-lehti puolestaan avaa ikkunan kirjailijan ammattiin. Kirjailija on nyt kaikille avoin verkkolehti, jonka tekijöitä ovat kirjailijat itse.

Kirjoittajakoulutus

Kirjoittamista voi opiskella sekä yliopistoissa että useissa työväen-, kansalais- ja kansanopistoissa sekä sanataidekouluissa.

Opetusta tarjoavat mm.

Yliopistot

Taideyliopisto, kirjoittamisen kandiohjelma (Helsinki)
Taideyliopisto, kirjoittamisen maisteriohjelma (Helsinki)
Jyväskylän yliopisto, kirjoittamisen kandidaattiohjelma (Jyväskylä)
Turun yliopisto, luovan kirjoittamisen oppiaine (Turku)

Opistot ja kirjoittajalinjat

AhlmanEdu, kirjoittajalinja (Tampere)
Alkio-opisto, luova kirjoittaminen ja kirjallisuus -opintolinja (Korpilahti)
Kirjan talo, Kirjailija-akatemia (Turku)
Kriittinen korkeakoulu, kirjoittajakoulu (Helsinki)
Päätalo-instituutti, yksivuotinen luovan kirjoittamisen koulutus (Taivalkoski)
Työväen akatemia, kirjoittajakoulutus (Kauniainen)
Viita-akatemia, kirjoittamisen koulutusohjelma (Tampere)

Kirjoittajaryhmät ja kirjoituskurssit

Kirjan talo, kirjoittajapiirit ja viikonloppukurssit (Turku)
Nuoren Voiman Liitto, kirjoittajaryhmät (Helsinki)
Päätalo-instituutti, viikonloppukurssit (Taivalkoski)

Kirjoittajayhdistykset

Suomessa toimii kymmeniä alueellisia kirjailija- ja kirjoittajayhdistyksiä, jotka järjestävät kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyviä tapahtumia ja toimintaa: kirjoittajakursseja, arvostelupalveluja, seminaareja, matkoja, kirjoituskilpailuja.

Kirjoittajayhdistyksessä kirjallisuudesta kiinnostunut voi löytää yhteyden muihin kirjoittaviin ihmisiin, saada palautetta ja löytää väylän tekstiensä julkaisemiselle

Arvostelupalvelut

Voit tarjota tekstejäsi arvosteltavaksi ja kommentoitavaksi esimerkiksi Nuoren Voiman Liiton arvostelupalveluun tai Pirkkalaiskirjailijoiden arvostelupalveluun.

Myös osa alueellisista kirjailija- ja kirjoittajayhdistyksistä tarjoaa arvostelupalvelua. Tieteis- ja fantasiakirjallisuudessa palvelee Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n arvostelupalvelu.

Kirjoituskilpailut

Suomessa järjestetään vuosittain lukuisia kirjoituskilpailuja.

Puuttuuko tuntemasi kilpailu listauksesta? Ole yhteydessä: info@kirjailijaliitto.fi.

Perinteisiä määräajoin järjestettäviä kilpailuja ovat muun muassa:

Helmikuu

Runo-Kaarina-kilpailu
Runo-Kaarina-kilpailuun voi osallistua runoteoksella/runokokoelmalla, jos osallistuja ei ole aikaisemmin julkaissut runokokoelmaa. Esiintyminen antologioissa ei estä osallistumista. Muulla kielellä kuin suomeksi kirjoitetut kokoelmat arvioidaan kilpailijan lähettämän suomenkielisen käännöksen pohjalta. 

Eränkävijän kirjoituskilpailu
Eränkävijän kirjoituskilpailuun voi osallistua novelleilla, kertomuksilla ja asiateksteillä. Kilpailussa on kaksi sarjaa: kalastus- ja metsästysaiheiset kirjoitukset. Kilpailun tarkoituksena on löytää Kustannus Oy Otavan syksyisin julkaisemaan Eränkävijään sekä Metsästys ja Kalastus -lehteen hyviä eräkirjoituksia. Kilpailu on kaikille avoin. Voittajat palkitaan rahapalkinnoilla. 

Nova
Nova on aloitteleville kirjoittajille suunnattu palautteellinen science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Kisa on tarkoitettu kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa kaunokirjallista teostaan. Julkaisut antologiassa tai omakustanteet eivät ole este osallistumiselle. 

Pirkanmaan kirjoituskilpailu
Pirkanmaan kirjoituskilpailuun voivat osallistua Pirkanmaan alueella asuvat, työskentelevät tai opiskelevat kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai omakustannetta. Pirkanmaan kirjoituskilpailun tarkoituksena on tukea uusia lahjakkaita kirjoittajia ja tarjota heille mahdollisuus saada tekstejään julkisuuteen. Pirkanmaan kirjoituskilpailussa on kaksi sarjaa: proosa ja lyriikka. Kirjoittaja voi osallistua molempiin sarjoihin samanaikaisesti.  Voittajat palkitaan rahapalkinnoilla. 

Maaliskuu

J.H. Erkon kirjoituskilpailu
J.H. Erkon kirjoituskilpailuun voivat osallistua alle 30-vuotiaat kirjoittajat, jotka eivät ole vielä julkaisseet esikoisteostaan. Voittajat palkitaan rahapalkinnoilla.

Debytoi runoilijana
Nuori Voima -kirjallisuuslehden kirjoituskilpailuun voivat osallistua kaikenikäiset tekijät, jotka eivät ole julkaisseet kaunokirjallista teosta tai joilla ei ole kustannussopimusta teoksen julkaisemisesta. Lehdissä julkaistut tekstit tai omakustanteet eivät ole este osallistumiselle. Kilpailutyö voi olla tekstiä, visuaalista runoutta, äänitettyä runoutta tai runovideo.

Lisäksi vuonna 2024 järjestetään seuraavat kilpailut:

Muusa-kirjoituskilpailu
Muusa-kirjoituskilpailu on avoin kaikille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet tai antologiat eivät ole este. Tekstien tulee olla ennen julkaisemattomia ja suomenkielisiä. Tyylilaji on runo tai proosa, ja kilpailutyön enimmäispituus on viisi liuskaa. Palkintosumma on 500 euroa, joka jaetaan kolmen parhaan kesken. Voittajateksti(t) julkaistaan kulttuurilehti Kaltiossa. Kilpailuaika 23.6.2024 asti.

Osuuskumman fantasiaromaanin kirjoituskilpailu
Osuuskumma on vuonna 2012 perustettu kustannusosuuskunta, joka on erikoistunut aikuisille suunnatun spekulatiivisen fiktion julkaisuun. Kustantamo etsii kirjoituskilpailulla tuoretta, omalakiseen maailmaan sijoittuvaa, itsenäistä fantasiaromaania. Kilpailuun voivat osallistua sekä aiemmin julkaisseet kirjailijat että ensimmäistä romaanijulkaisuaan suunnittelevat. Palkintosumma on 2600 euroa, jonka tuomaristo jakaa harkintansa mukaan. Voittajalle on luvassa vähintään 1500 euron palkinto ja kustannussopimus. Osuuskumma varaa tarvittaessa option myös muiden sijoittuneiden tekstien julkaisuun. Kilpailuaika 1.8.2024 asti.

Tekoäly-teemainen kirjoituskilpailu
Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto järjestää yhdessä Oulun kirjailijaseura ry:n kanssa kirjoituskilpailun. Kilpailu on avoin kaikille kirjoittajille, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Kirjoitusten teemana on tekoäly. Tekstin laji ja tyyli ovat vapaita realismista scifiin ja lyriikasta, draamasta ja proosasta sarjakuvaan. Kilpailun voittaja saa 300 euron, toinen 200 euron ja kolmas 100 euron rahapalkinnon. Kilpailuaika 15.3.–15.8.2024.

Tampereen Science Fiction Seuran kirjoituskilpailu
Tampereen Science Fiction Seura ry julistaa valtakunnallisen, kaikille avoimen tieteis- ja fantasianovellien kirjoituskilpailun. Novellien tulee olla alkuperäisiä, aiemmin julkaisemattomia ja suomenkielisiä.
Palkintosumma on 4200 euroa, josta kilpailun voittaja saa 2000 euroa. Palkittuja novelleja julkaistaan Tampereen Science Fiction Seura ry:n Portti-lehdessä. Kilpailuaika 2.9.2024 asti.

Hautausmaalla-kirjoituskilpailu
Hautausmaalla-kirjoituskilpailuun osallistutaan suomenkielisellä aiemmin julkaisemattomalla novellilla. Kilpailun järjestäjä on Kymi Libri -kirjamessujen kannatusyhdistys PRO Kaakon kirjamessut ry. Teksteistä koottavan antologian julkaisee Reuna Publishing House Oy. Voittajalle 500 € rahapalkinto. Kilpailuaika 1.2.-30.9.2024.

Elonkehä-kirjoituskilpailu
Elonkehä järjestää kirjoituskilpailun teemalla kasvu. Kirjoituksen tyyli on vapaa. Toivomme omaperäisiä näkökulmia ja hyvin rajattuja, enimmillään noin 10 000 merkin mittaisia tekstejä. Voittajakirjoitus julkaistaan Elonkehän numerossa 4/2024, ja siitä maksetaan kirjoittajalle 200 € julkaisupalkkio. Kilpailuaika 30.9.2024 asti.

Etsitkö kustannustoimittajaa?

Suomen kustannusyhdistyksen jäsenkustantamojen listauksesta löydät suurimman osan Suomessa toimivista kustantamoista. Useiden kustantajien verkkosivuilta löytyy ohjeita siihen, miten käsikirjoitusta tarjotaan kustannettavaksi.

Lisäksi Kustannustoimittajien yhdistyksen kautta on mahdollista etsiä freelance-kustannustoimittajaa tai oikolukijaa.

Huomaathan, että kirjan kustantaminen ja painaminen ovat kaksi eri asiaa. Kustannussopimuksen sijasta on myös mahdollista sopia omakustanteen teosta.

Lukuvinkkejä

Haluatko lukea, mitä kirjailijat kertovat omasta tiestään kirjailijaksi? Tai saada vinkkejä kirjoittamiseen?

Voit tutustua seuraaviin teoksiin:

Andersson, ClaesLuova mieli: kirjoittamisen vimma ja vastus. Kirjapaja, 2002.

Arvas, Paula & Luukkanen, Kirsi (toim.): Miten rikoskirjani ovat syntyneet. Crime Time, 2012.

Carole, Maria & Sokura, Nadja & Välimäki, Kari (toim.): Kumma kirjoitusopas. Osuuskumma, 2022

Ekholm, LasseJutun juuri: kirjoittajan opas. Tammi, 2004.

Haanpää, Päivi & Rannela, Terhi: Miksi en kirjoittaisi? Avain, 2019

Heikkilä-Halttunen, Päivi (toim.): Matka mielikuvitukseen: lasten- ja nuortenkirjailijat kertovat teostensa taustoista. Tammi, 2004.

Hypén, Tarja-Liisa (toim.): Kirjan matka tekijöiltä lukijoille : puheenvuoroja kotimaisen kaunokirjallisuuden luomisen ja lukemisen ehdoista 2000-luvulla. Taju, 2007.

Hänninen, Jera & Hänninen, Jyri: Haluatko todella kirjailijaksi? Matkaopas kirjamaailmaan. Helsinki-kirjat, 2012.

Kanto, Anneli: Kirjoittamassa. Reuna, 2020.

Karjula, Emilia (toim.): Kirjoittamisen taide ja taito. Atena, 2014.

Lehtinen, TorstiSanojen avaruus: Luovan kirjoittamisen opas. Kirjapaja, 2003.

Leinonen, Anne (toim.): Opas spekulatiivisen fiktion kirjoittamiseen. Suomen Tieteiskirjoittajat ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti, 2006.

Levola, Kari (toim.): Kirjailijan työmaat. Tammi, 2007.

Neimala, Kaisa & Papinniemi, JarmoAloittamisen taito. Avain, 2010.

Parkko, Tommi: Intohimoa ja millimetripaperia. Avain, 2016.

Parkko, Tommi: Runon vapaus. Syventävä opas runouden kirjoittamiseen ja lukemiseen. Avain, 2014.

Parkko, Tommi: Kirjoita runo. Opas aloittelevalle runoilijalle. Avain, 2011.

Parkkola, Seita (et al.): Timantinmetsästäjä: Luovan kirjoittamisen opas. WSOY, 2004.

Pehkonen, Kirsi: Käsikirjoituksesta kirjaksi, Miten kirjailijat muokkaavat tekstiään? Reuna, 2018.

Peura, Maria: Antaumuksella keskeneräinen: kirjailijan korkeakoulu. Teos, 2012.

Raittila, Hannu: Kirjailijaelämää. WSOY, 2006.

Rannela, TerhiKirjoita nuorille. Luovan kirjoittamisen opas. BTJ, 2010.

Saxell Jani: Tanssii kirjainten kanssa. Art House, 2020

Tanttu, MarkkuKirjoittamisen hinku: muistelmia harrastuksesta ja työstä. Painotalo Auranen, 2009.

Tuuri, AnttiKuinka kirjoitan romaanin. Art House, 2004.

Waltari, MikaAiotko kirjailijaksi? WSOY, 1935.