Ohjeet kirjailijalle tekoälyn käytöstä

Euroopan kirjailijoiden kattojärjestö EWC (European Writers Council) laati 10 kohdan ohjeet generatiivisen tekoälyn eettiseen, lainmukaiseen ja vastuulliseen käyttöön kirja-alalle.

1. Suostumus

Kirjailijoiden, taiteilijoiden ja esiintyjien tekijänoikeuksia on kunnioitettava, ja heiltä on saatava suostumus, kun heidän teksti-, kuva- tai ääniteoksiaan käytetään (a) tekstin- ja tiedonlouhintaan, (b) tiedonharavointiin ja (c) generatiivisen tekoälyn kehittämiseen.

2. Korvaus

Kirjailijoille, taiteilijoille ja esiintyjille, jotka tietoisesti ja vapaaehtoisesti sallivat teostensa hyödyntämisen tekstin- ja tiedonlouhinnassa tai generatiivisen tekoälyn kouluttamisessa, tulee maksaa asianmukainen ja oikeasuhtainen korvaus ajallisesti ja laajuudeltaan rajattujen lisenssien mukaisesti.

3. Syöttötietojen (input) avoimuus

Tiedonharavoijien, hakurobottien, korpusten rakentajien ja tekoälyn kehittäjien on EU:n tekoälysäädöksen mukaisesti esitettävä riittävän yksityiskohtainen yhteenveto laillisesti käytetyistä nimikkeistä, kirjailijoista, lähteistä ja suojattujen teosten hankintamenetelmistä, mukaan lukien niiden tekijänoikeustiedot. Kirja-ala voisi kehittää ja toteuttaa tähän tarkoitukseen sopivat yhdenmukaiset standardit.

4. Tuotosten (output) avoimuus

Kaikki julkaistavat automatisoidut tekstit, konekäännökset, tekoälyn tuottamat visuaaliset tuotteet ja synteettiset äänituotteet tulee merkitä tekoälyn tuottamaksi.

5. Kommunikaatio ja moraaliset oikeudet

Kustantajien ja sopimuskumppaneiden tulee pyytää tekijän suostumus ennen generatiivisen tekoälyn käyttöä heidän teoksiinsa liittyen ja sopia edistyksellisen tietotekniikan käytöstä. Siihen kuuluvat esim. synteettiset äänet äänikirjoissa, konekäännökset, tekoälyllä toteutetut kannet ja muut generatiivisen tekoälyn avulla tehtävät muokkaukset.

6. Valinnanvapaus

Kirjailijoita, kääntäjiä, esiintyjiä tai kuvittajia ei tule pakottaa käyttämään generatiivista tekoälyä tai tekoälyn tuottamaa tekstiä, kuten konekäännöksiä, tai generatiivisen tekoälyn tuottamia kuvia.

7. Ilmoitusvelvollisuus

Kustantajien on ilmoitettava kolmansille osapuolille, onko niillä oikeus käyttää teosta jollain tavalla tekstin- ja tiedonlouhintaan tai generatiivisten teknologioiden ohjelmointiin. Kolmansia osapuolia voivat olla muun muassa alustat, kirjastot ja jakelijat.

8. Suojaus

Kustantajien ja jälleenmyyjien tulee ilmoittaa virallisilla verkkosivuillaan EU:n tekijänoikeusdirektiivin (EU) 2019/790 4 artiklan mukaisesta tekstin- ja tiedonlouhintaa koskevasta oikeuksien pidättämisestä ja ilmoittaa selkeästi, että tekstin- ja tiedonlouhintaan, tiedonharavointiin ja käyttöön koneoppimisessa tai generatiivisen tekoälyn ohjelmoinnissa ei myönnetä lupaa. Myös kirjailijat voivat ilmoittaa vastaavalla tavalla omilla verkkosivuillaan.

9. Ehtojen tarkistaminen

On varmistettava, että kustantamon sekä agenttien, kustannustoimittajien ja kääntäjien käyttämissä ohjelmistoissa ei anneta oikeutta sisältöjen haravointiin, käyttöön, kopioimiseen tai tallentamiseen generatiivista tai muuta tekoälyä varten.

10. Vastuu

Kaikkien tulisi olla tietoisia eettisistä vastuistaan. Yhteistyö tekoälyn käyttöä ja tekijänoikeuksia koskevien sääntöjen luomisessa takaa reilun, eettisen ja säännellyn tekoälyn käytön tulevaisuudessa ja estää innovaatioiden, kulttuurin ja ihmisten luovuuden rapautumisen.