Kirjailijan neuvotteluohjeet

Sopimuksen solmimista edeltää aina neuvotteluvaihe, jossa osapuolet etsivät yhteistä tahtoa sopimuksen sisällölle. Neuvotteluihin kannattaa valmistautua huolella ja varata siihen riittävästi aikaa!

Nämä neljä kohtaa kannattaa muistaa:

1. Neuvottele sopimuksesta

Kustannussopimuksissa sopiminen perustuu tekijänoikeuksiin. Kirjan tekijänoikeudet kuuluvat yksinoikeudella tekijälle eli kirjailijalle. Sopimuksella kirjailija luovuttaa kustantajalle tekijänoikeuden taloudellisten oikeuksien ”osia”. Luovutuksen nojalla kustantaja voi hyödyntää teosta kaupallisesti esimerkiksi julkaisemalla teoksen ja myymällä teoskappaleita kirjakaupoille.

Tekijänoikeudet eivät missään vaiheessa siirry kokonaan kustantajalle, vaan kustantajalla on ainoastaan sopimuksessa määritellyn laajuiset taloudelliset oikeudet. Sopimuksessa esimerkiksi luetellaan, mihin eri julkaisumuotoihin kustantajalle luovutetaan oikeudet. Jos sopimus kattaa suoratoistopalvelut, se olisi hyvä mainita sopimuksessa nimenomaisesti. Julkaisumuodoista ja jakelukanavista kannattaa aina keskustella.

Kustannussopimuksia ohjaavat kirja-alan hyvät käytännöt, jotka ovat melko hyvin vakiintuneet osaksi kustannussopimuksen ehtoja. Hyvien käytäntöjen lisäksi tekijänoikeuslain pakottavat tekijän asemaa parantavat säännökset tulee huomioida kustannussopimusta solmittaessa. Pääsääntönä näissä sopimuksissa on sopimusvapaus, eli osapuolet voivat vapaasti sopia keskenään sopimuksen ehdoista kuitenkin pakottava lainsäädäntö huomioiden.

Sopimusvapauden nojalla osapuolet keskenään päättävät sopimuksen sisällöstä. Siksi sopimusneuvottelut kannattavat! Kustantajan ehdottamaan sopimusluonnokseen on aina mahdollista vaikuttaa.

Aseta neuvotteluille tavoite

Ennen neuvotteluita tutustu huolellisesti sopimusluonnokseen. Aseta sen jälkeen neuvotteluille tavoite sekä mieti myös valmiiksi varasuunnitelmaa (ns. BATNA eli best alternative to a negotiated agreement).

Sopimusluonnosta kannattaa peilata hyviin käytäntöihin, sekä tarvittaessa konsultoida liiton juristia. Pyydä aina sopimusluonnoksesta word-versio, sillä siihen sinun on helpompi tehdä kommentteja.

Mistä asioista sopimuksessa voit joustaa ja mistä et? Mikä on varasuunnitelmasi? Onko sopimuksen syntymättä jääminen sinulle mahdollinen vaihtoehto, jos ette pääse sinulle tärkeästä asiasta sopuun?

Mikäli kirjailijan annetaan ymmärtää, että sopimuksen ehdoista ei voida neuvotella (”tarjoamme tasapuolisuuden nimissä kaikille samaa sopimusta”, ”tästä ehdosta emme voi keskustella”), rikotaan sopimusvapauden periaatetta. Yksin sovittu ei ole sopimus. Lisäksi alan hyvien käytäntöjen mukaan sopimuksesta kuuluu neuvotella.

3. Älä allekirjoita sopimusta ilman riittäviä tietoja

Pacta sunt servanda – sopimukset on pidettävä!

Sopimuksien sitovuuden periaate on sopimuksien peruskallio. Sopimuksissa sovitut oikeudet ja velvollisuudet pitävät, ja viimekädessä ne voidaan toimeenpanna tuomioistuimen päätöksellä. Onkin erittäin tärkeää, että ymmärtää sopimuksia tehdessä, mihin on sitoutumassa.

Älä allekirjoita sopimusta, ennen kuin olet ymmärtänyt kaikki sopimuksen ehdot. Älä allekirjoita, ennen kuin olet itse tyytyväinen sopimuksen sisältöön. Sopimuksia on vaikeampi muuttaa jälkikäteen, joten etukäteinen valmistautuminen kannattaa!