Kirjailijaliitto vastustaa Tilastokeskuksen kulttuuri-, vapaa-aika- ja joukkoviestintätilastojen lakkauttamista
Kirjailijaliitto vastustaa lausunnossaan (Tilastotuotannon muutokset TK/2330/00.07/2024) esitettyä muutosta. Taide- ja kulttuurialan tulevaisuutta ei saa vaarantaa tiedontuotannosta säästämällä.
Parhaillaan lausuntokierroksella oleva hallituksen laatima Kulttuuripoliittinen selonteko tähtää toimenpiteillään vuosikymmenten päähän. Sen yhdeksi toimenpiteeksi on nostettu kulttuurin tietoperustan vahvistaminen ja kattavuuden parantaminen. Samaan aikaan Pääministeri Orpon hallituksen kehysriihessä 16.4.2024 asetettiin säästötavoitteita, joista johtuen Tilastokeskus ja Luke ovat nyt karsimassa tilastotuotantoa, jonka taustalla ei ole lainsäädännöllisiä velvoitteita, kuten yllä mainitut kulttuurin tilastot.
Tilanne on kestämätön. On mahdotonta, että valtion vuosikymmenten päähän tähtäävä strateginen kehitystyö voisi toteutua ilman alaa koskevaa tietoa ja sen tarkastelemista pitkinä ajallisina jatkumoina. Luovat kulttuurialat ovat merkittäviä kasvualoja, joiden tilastollisen seurannan lopettaminen olisi strateginen virhe sekä työllisyyden, talouskasvun että kansallisen kulttuurin kannalta.
Puolueeton ja säännöllinen tiedontuotanto on olennainen pohja taidealaa koskevalle päätöksenteolle, kehittämiselle ja julkiselle keskustelulle. Suomessa kulttuuritilastoja on julkaistu 1970-luvun lopulta lähtien. Tilasto kuvaa kulttuurialan tuotantoa, tarjontaa, taloutta, julkista tukea, työvoimaa, koulutusta sekä harrastusta ja kulutusta eri taiteen- ja kulttuurin aloilla.
Tilastokeskuksen tilastot ovat korvaamaton tiedonlähde myös meille taidealan organisaatioille, jotka kehitämme ja vahvistamme toimialaamme eri tavoin. Kirjailijaliitto tuottaa mm. tietoa ja tilastoja kirjailijoiden toimeentulosta, jota suhteutamme Tilastokeskuksen tuottamaan tietoon.
Demokraattisessa yhteiskunnassa on taattava päättäjien, kansalaisten ja kaikkien yhteiskunnan toimijoiden pääsy luotettavan tiedon äärelle. Kulttuuri- ja joukkoviestintätilastoja hyödynnetään erilaisissa analyyseissä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Lakkautuksen toteutuessa Suomesta tulisi EU:ssa Irlannin, Kyproksen ja Maltan lisäksi maa, jolla ei ole omaa kulttuuritilastointia.
Teemme töitä ainutlaatuisella ja pienellä kulttuurialueella. Kotimainen taide ja kulttuuri ovat osa kansallista ydintoimintaa. Ymmärrystä ja tietoa sen kokonaisrakenteista ja -volyymista ei saa vaarantaa ajamalla sitä koskeva tilastotuotanto alas.