Kirjallisuus digitaalisessa murroksessa -hankkeen 2023–2024 tulokset

Tänään julkaistun Kirjallisuus digitaalisessa murroksessa -hankkeen tulokset osoittavat, että on tehtävä vielä paljon töitä sen eteen, että kirjailijoiden asema paranisi. Suomalaisen kirjallisen kulttuurin säilyminen digitaalisen murroksen keskellä edellyttää aktiivisia toimia koko kirja-alalta. 

Kirjailijat ovat huolissaan Suomen kirja-alasta, jossa suoratoistopalvelut myyvät kirjallisuutta pilkkahinnalla ja tekijänoikeustulot ovat romahtaneet. Tällä hetkellä moni ammattikirjailija harkitsee alanvaihtoa siitä yksinkertaisesta syystä, että työstä saatavat palkkiot eivät riitä elämiseen. 

Suomen Kirjailijaliiton toteuttaman hankkeen tuloksista selvin oli keskusteluyhteyden avaaminen kirja-alan eri toimijoiden, kirjailijoiden, kustantajien ja suoratoistopalveluiden, kesken. Aikaisemmin tällaisia yhteisiä keskusteluja, joissa kirja-alan eri osapuolet kertovat selvästi omat näkemyksensä kirja-alan digitalisoitumisen haasteista ja vaikutuksista, ei ole käyty. 

Hankkeessa käytyjen sidosryhmäkeskusteluiden tavoite oli määritellä tekijänoikeuslain uusien tekijän asemaa parantavien säännöksien sisältö, jotta ne voitaisiin jalkauttaa osaksi kirja-alan sopimuskäytäntöjä. Erityisesti keskustelut koskivat ääni- ja e-kirjoja. Käytännössä hankkeen keskusteluissa pyrittiin määrittelemään, mitä tarkoitetaan asianmukaisella ja oikeasuhtaisella korvauksella ja mitä tietoja tekijänpalkkiotilityksessä tulisi kertoa tekijälle hänen teostensa kaupallisesta hyödyntämisestä.  

Asiassa ei päästy selvään lopputulokseen, koska keskusteluissa ei edetty käsitteiden määrittelystä konkretiaan. Uudesta pakottavasta sääntelystä huolimatta sopimusvapaus on pääperiaate jatkossakin. 

Vaikka yhteistä näkemystä kirjailijoiden, kustantajien ja suoratoistopalvelujen välillä oli vaikeaa löytää, tulivat kipupisteet ja käytäntöjen kehittämisen tarpeet selvästi esille. Meillä on siis olemassa uutta pakottavaa kustannussopimuksiin vaikuttavaa tekijänoikeuslain sääntelyä, mutta ei kirja-alan konsensusta siitä, mitä se käytännössä tarkoittaa.  

Vaikka uusi sääntely tukee tekijöitä, niin tekijöiltä ja kirjailijoilta edellytetään entistä enemmän juridista osaamista ja neuvotteluihin valmistautumista. Oikeusvarmuutta tilanteeseen voi hakea viime kädessä Tekijänoikeusneuvoston ratkaisulla tai tuomioistuimen päätöksellä. Muutoin huolena on, että uusi sääntely ei tosiasiallisesti paranna tekijöiden asemaa.  

Kirjailijaliitto järjesti KDM-hankkeen tiimoilta syksyn 2023 ja kevään 2024 aikana kolme asiantuntija- ja sidosryhmätapaamista sekä loppuseminaarin joulukuussa 2024. Tapaamisiin kutsuttiin yli 30 kirja-alan tekijää ja asiantuntijaa järjestöistä, kirjallisuuden kentältä sekä useasta eri kustantamosta ja suoratoistopalvelusta. Lisäksi hankkeeseen kuului kirjailijoiden tulotutkimus ja muita selvityksiä kirjailijoiden työstä digitaalisessa toimintaympäristössä. Hankkeessa tehtiin myös paljon taustaselvitystyötä digitalisaation ja DSM-direktiivin vaikutuksista muissa EU-maissa. 

Hanke toteutettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Lisätietoja: 

Ilmi Villacís, toiminnanjohtaja, Suomen Kirjailijaliitto 
ilmi.villacis@kirjailijaliitto.fi, 040 830 5936