YLE:n panostettava kotimaiseen kirjallisuuteen

Suomalaiset kirjailijat ovat huolissaan kotimaisen kirjallisuuden huonosta näkyvyydestä Yleisradiossa. Turussa 7.10.2012 koolla ollut Suomen Kirjailijaliiton vuosikokous toteaa julkilausumassaan Ylen dramaattisella tavalla vähentäneen suomalaisen kirjallisuuden käyttöä ohjelmissaan, lopettaneen television kirjallisuusohjelmia, ajaneen alas Radioteatterin toimintaa ja rajanneen esitettävän kirjallisuuden käyttöä tekijänoikeusvapaaseen aineistoon.

Yleisradiolain mukaan Ylen tehtävä on tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä. Kirjallisuuden kohdalla Ylen kulttuurinen erityistehtävä on laiminlyöty, poikkeuksena Yle Radio 1, jonka asiantuntevat ja kirjallisuudesta aidosti kiinnostuneet toimittajat pitävät kiitettävästi esillä myös kotimaista kirjallisuutta ja sen tekijöitä. Ylen televisiokanavilla sen sijaan kotimaisia kirjallisuusohjelmia on vähän: kuluneella viikolla yhteensä 2,5 tuntia. Runoraati lopetettiin, eikä jäljellä ole ainuttakaan Voimalan kaltaista keskusteluohjelmaa, jonka teemoissa kirjallisuus olisi vahvasti mukana. Fem-kanavalla pyörivä kirjallisuusohjelma esittelee suuria norjalaisia kirjailijoita. Suomalainen kirjailija pääsee ruutuun satunnaisesti, ja yhtä satunnaisesti pääsee esille hänen kirjansa.

Kansa rahoittaa Yleä verovaroin. Sen taloudellinen tulevaisuus on lainmuutoksella turvattu, eikä sillä ole mitään syytä kilpailla kaupallisten kanavien kanssa katsojamäärien maksimoinnissa. Ylen on ohjelmapolitiikassaan otettava huomioon erityistehtävänsä taiteen ja kulttuurin edistäjänä. Sen tulee palvella myös kirjallisuudesta kiinnostunutta suurta yleisöä. Ylen taloudellisia resursseja on suunnattava kirjallisuuden teemojen, teosten ja kirjailijoiden esittelyyn. Kotimaiset viihde- ja jännityssarjat, yksittäisten kirjailijamuotokuvien uusinnat tai kirjailijan vilahtaminen uutisten kulttuuriosiossa eivät Ylen kulttuuritehtävää täytä. Kiintoisatkaan kesäsarjat kuten Kymmenen kirjaa vallasta eivät riitä pitämään kirjallisuuden ystävää lämpimänä talven ylitse. Kirjallisuudella tulee olla pysyvä asema Ylen ohjelmapolitiikassa.

Me suomalaiset kirjailijat vaadimme merkittävää lisäystä kotimaista kirjallisuutta käsitteleviin ohjelmiin Ylen tv-kanavilla, Radioteatterin palauttamista sille kuuluvaan arvoon ja merkitykseen suomalaisen kirjailijan yhteistyökumppanina ja kotimaisen kirjallisen materiaalin käyttäjänä sekä säästöjen nimissä laadittujen rajausten poistamista tekijänoikeudellisen kirjallisuuden käytössä.

Turussa 7.10.2012
Suomen Kirjailijaliitto

Lisätietoja:
Tuula-Liina Varis, puheenjohtaja, puh. 050 3212 171, tuulaliina.varis@kolumbus.fi
Suvi Oinonen, toiminnanjohtaja, puh. 040 5820 999, suvi.oinonen@kirjailijaliitto.fi