Voiko näkyvyydellä elää? Reilun taiteen manifesti reilujen palkkioiden puolesta!

Kuvitus: Ville Pirinen
Reilun taiteen manifesti on Taiteen edistämiskeskuksen käynnistämä kampanja reilujen palkkiokäytäntöjen puolesta. Olemme yhteistyössä mukana!

Reilun taiteen manifesti kertoo taidealan todellisuudesta. Taiteilijan työ koostuu tyypillisesti monesta palasesta: keikat, toimeksiannot ja muut tilaukset muodostavat tärkeän osan taiteilijan repaleisesta toimeentulosta. Usein näistä töistä tarjotaan taiteilijalle palkkioksi kuitenkin vain näkyvyyttä.

Reilun taiteen manifesti muistuttaa, että aina, kun tilataan taiteilijan osaamista, kyseessä on työ, josta tulee maksaa rahallinen korvaus. Taiteilijan työtä tilataan, koska sillä nähdään arvoa: paras keino näyttää arvostusta on maksaa taiteilijalle reilu palkkio.

Taide syntyy taiteilijan työstä.
Työstä kuuluu maksaa tekijälle rahallinen korvaus.

Sivuille reiluntaiteenmanifesti.fi on koottu tilaajille ja tekijöille sopimuspohjia, palkkiosuosituslinkkejä ja ohjeistuksia, jotka auttavat sekä tilaajaa että taiteilijaa työn hinnoittelussa, sopimusneuvotteluissa ja tapahtumien sekä muiden toimeksiantojen realistisessa budjetoinnissa.

Sivun viestintämateriaalien avulla reiluja palkkiokäytäntöjä noudattavat toimijat voivat myös itse viestiä vastuullisuudestaan. Maksamme taiteilijalle -tunnus kertoo, että taidetapahtuman tai tilaajan palkkiokäytännöt ovat kunnossa. Vastuullinen taiteellisen työn tilaaja huolehtii sopimusneuvotteluista ja palkkiosta taiteilijalle.

Lue lisää Reilun taiteen manifestin verkkosivuilta ja lähde mukaan reilumman taiteen puolesta!