Marja-Leena Tiainen Astrid Lindgren -palkintoehdokkaaksi

Suomen Kirjailijaliitto ehdottaa kansainvälisen Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) -palkinnon saajaksi vuonna 2015 kirjailija Marja-Leena Tiaista.

Marja-Leena Tiainen on Suomen merkittävimpiä lasten- ja nuortenkirjailijoita. Hän kirjoittaa nykypäivän lapsille ja nuorille rohkeasti aiheista, jotka kattavat niin arkiset ilmiöt kuin rasismin, perhetragediat ja pakolaisuudenkin. Hänen Alex-trilogiansa (2006 – 2009), joka kertoo nuoren Alexin paosta entisestä kotimaastaan, saapumisesta Suomeen ja vaiheista uudessa maassa, on palkittu Anni Swan –mitalilla (2009) sekä Savonia-palkinnolla (2006). Tiaiselle on myönnetty Topelius-palkinto vuonna 1999 teoksesta Rakas Mikael ja lukuisia muita ehdokkuuksia.

Tiaisen teokset ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta ja niitä on käännetty tanskaksi, ruotsiksi, liettuaksi, viroksi ja puolaksi.

Ruotsin hallitus on perustanut ALMA-palkinnon vuonna 2002 Astrid Lindgrenin muiston ja perinnön kunnioittamiseksi. ALMA-palkinnon tarkoitus on lisätä yleisön kiinnostusta lasten- ja nuortenkirjallisuuteen sekä vahvistaa lasten oikeuksia. Palkinto on arvoltaan maailman suurin lastenkirjallisuudelle jaettava palkinto (5 miljoonaa Ruotsin kruunua). Täydellinen ehdokaslista julkaistaan Frankfurtin kirjamessuilla 9.10.2014 ja palkinnon saaja julkistetaan maaliskuussa 2015. Palkintotilaisuus on toukokuussa 2015.

Suomesta palkintoehdokkaita nimeävät myös Finlands svenska författareförening, Lastenkirjainstituutti, FILI (Finnish Literature Exchange), IBBY Finland (International Board on Books for Young People), Grafia sekä Kuvittajat ry.