

Kirjailijaliitto on lahjoittanut Kansalliskirjastolle harvinaisen kokonaisuuden sävellyskäsikirjoituksia, jotka on omistettu runoilija Larin-Kyöstille. Kokoelman kruununa on harvinainen, koristeellisiin kansiin sidottu Jean Sibeliuksen Kaiutar-laulun käsikirjoitus omistuskirjoituksen kera. Kyseessä on ainut tunnettu Sibeliuksen Kaiutar-laulun kokonainen käsikirjoitus.

Larin-Kyösti, oikealta nimeltään Karl Gustaf Larson (1873–1948) oli tuottelias kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu kymmeniä runokokoelmia sekä lukuisia näytelmiä. Useita Larin-Kyöstin runoista on Kaiutar-laulun tavoin sävelletty, ja tekstit elävät rakastettuina lauluina. Larin-Kyösti oli aktiivisesti mukana Suomen Kirjailijaliiton toiminnassa ja lahjoitti testamentissaan tekijänoikeutensa ja muun omaisuutensa Kirjailijaliitolle. Nyt lahjoitettavat sävellyskäsikirjoitukset löytyivät Kirjailijaliitosta kesän kynnyksellä Larin-Kyöstin arkiston järjestämisen yhteydessä.
”Larin-Kyöstin lahjoitettua omaisuutensa Kirjailijaliitolle monet kirjailijapolvet ovat saaneet nauttia sen tuottamasta taloudellisesta hyödystä. Testamentin henkisen perinnön ilmentymänä Kirjailijaliitto haluaa nyt lahjoittaa Larin-Kyöstin saamat sävellysoriginaalit Kansalliskirjastoon kaikkien tutkijoiden iloksi ja hyödyksi”, iloitsee Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkönen.

Sibeliuksen lisäksi lahjoituksessa on mukana sävellyksiä myös muun muassa Leevi Madetojalta, Erkki Melartinilta, Toivo Kuulalta, Ilmari Hannikaiselta, Väinö Hannikaiselta ja Oskar Merikannolta. Aineistossa on myös Larin-Kyöstin oma nuoruudenaikainen pianosävellys, jota ei ole tunnettu aiemmin.
”Lahjoitus on valtavan hieno ja vaikuttava kokonaisuus 1900-luvun alun suomalaisen musiikin nimiä”, toteaa Sibelius-tutkija, professori Timo Virtanen. ”Sibeliuksen nuottimerkeinnöistä löytyy lisäksi jo nopealla silmäyksellä useita mielenkiintoisia yksityiskohtia.”

Larin-Kyöstin runoja arvostettiin ja sävellettiin myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä on osoituksena aineistoon sisältyvä H. Martinin sävellys Nimm deine schöne Kantele.
Arkisto liitetään Kansalliskirjaston Käsikirjoituskokoelmissa jo olevaan Larin-Kyöstin arkistoon. Aineisto tulee tutkijoiden käyttöön kirjaston erikoislukusalissa välittömästi sen luetteloinnin jälkeen.
Lisätietoja aineistosta:
Petri Tuovinen
Tietoasiantuntija
Kansalliskirjasto
petri.tuovinen@helsinki.fi
KORJATTU 18.11.2019: Korjattu Larin-Kyöstin ristimänimen kirjoitusasu.