Kirjailijaliitolta kaksipäiväinen lavaohjelma Helsingin Kirjamessuille, liiton Kirjailija kiittää -palkinto jaetaan sunnuntaina

Suomen Kirjailijaliitto tuottaa Helsingin Kirjamessuille kahden päivän lavaohjelman Takauma-lavalle lauantaille 29.10. ja sunnuntaille 30.10.2016. Ohjelmassamme esiintyy yhteensä yli 50 kirjailijaa, jotka keskustelevat yhtä teosta laajemmista teemoista. Jaamme Helsingin Kirjamessuilla myös ainoan kirjailijoiden itsensä antaman tunnustuksen suomalaisen kirjallisuuden ja lukemisen hyväksi, Kirjailija kiittää -palkinnon. Palkinto jaetaan Takauma-lavalla sunnuntaina 30.10. klo 12. Haastattelemme myös liiton elämäntyöpalkintojen saajia heti Kirjailija kiittää -palkinnonjaon jälkeen. Tervetuloa Takauma-lavan ääreen!

Lauantai 29.10. Takauma-lava

10.30

PÄÄOSASSA MOPOPOJAT
Jyri Paretskoi on kirjoittanut suosittua ja palkittua Shell’s Angles –sarjaansa kolmesta mopopojasta, jotka asuvat suomalaisessa pikkukaupungissa. Miten pojille kirjoitetaan ja miten heidät saadaan lukemaan? Haastattelijana Tittamari Marttinen.
11.00 TUNTEITA JA TOIMINTAA
Olivatko jo Hilja Valtosen 1920-1960 –luvuilla kirjoittamat naisten viihderomaanit chick lit -kirjallisuuden edelläkävijöitä? Millaisia naiseuden kuvia chick lit –kirjallisuus tarjoaa? Laura Paloheimoa haastattelemassa Tittamari Marttinen.

 

11.30

TYHJÄN PAPERIN PELKO
Miten kirjailija saa voitettua esikoiskirjan jälkeisen tyhjän paperin pelon? Miten seuraavien kirjojen kirjoitusprosessi eroaa esikoisesta? Venla Hiidensalo haastattelee Anna-Kaari Hakkaraista, jolta on juuri ilmestynyt kolmas teos Kristallipalatsi, ja Johannes Lahtista, jonka toinen teos Galileo ilmestyi 2015.

 

12.00

PÄÄTYÖNÄ ESSEE
Antti Hurskainen
on kirjailija, joka on julkaissut kolme esseekokoelmaa. Hurskainen keskustelee esseestä lajivalintana Hannu Niklanderin kanssa.
12.30 STEAMPUNKIN KIRJALLISET MAISEMAT
Steampunk on nouseva kirjallinen suuntaus Suomessakin. Millaisista elementeistä kotimainen höyrypunk rakentuu? Miten se eroaa fantasiasta ja scifistä? Keskustelemassa J.S. Meresmaa, Anni Nupponen ja Magdalena Hai, haastattelijana Paula Havaste.
13.00 OIKEISTA IHMISISTÄ
Millaista on kirjoittaa ihmisestä, joka on todellinen historian henkilö? Hertta Kuusisesta kirjoittanutta Heidi Köngästä sekä muun muassa Urho Kekkosesta kirjoittanutta Raija Orasta haastattelemassa Venla Hiidensalo.
13.30 VIATTOMUUDEN AIKA
Pia Pesonen ja Laura Honkasalo ovat kirjoittaneet 1960-luvulle sijoittuvia teoksia. Mikä aikakaudessa kiehtoo? Haastattelemassa Markku Kaskela.
14.00 KUUNNELMAN KIRJOITTAMISESTA 
Jukka Viikilän romaani Akvarelleja Engelin kaupungista oli alkuaan kuunnelma. Jari Järvelä on kuunnelman konkareita. Miten kuunnelma kirjoitetaan? Jukka Viikilää ja Jari Järvelää haastattelemassa Tommi Parkko.
14.30 KUINKA RIKOSPAIKKA VALITAAN
Harri Nykäsen teoksissa avautuu helsinkiläinen alamaailma, kun taas Jaana Lehtiö kirjoittaa Porvooseen sijoittuvia jännitysromaaneja. Miten kirjailija valitsee rikosten näyttämön ja löytää kaupungista sen kammottavimmat puolet? Nykästä ja Lehtiötä haastattelemassa JP Koskinen.
15.00 ISLANNIN UUDET TARUT
Vilja-Tuulia Huotarinen asuu sekä Islannissa että Suomessa, Tapio Koivukari on asunut Islannissa aiemmin. Millainen on Vilja-Tuulia Huotarisen ja Tapio Koivukarin kirjailijan Islanti? haastattelijana Tommi Parkko.
15.30 RAKAS KUSTANNUSTOIMITTAJA
Kustannustoimittajan ja kirjailijan suhde on erityislaatuinen ja usein pitkäkin yhteistyösuhde. Miten kustannustoimittajan työ näkyy valmiissa kirjassa? Keskustelemassa Vares-dekkareistaan tunnettu Reijo Mäki ja kustannustoimittaja Lotta Sonninen, Otava.
16.00 MUISTOISSAMME VEIJO MERI
Vuonna 2015 edesmennyt Veijo Meri oli keskeisimpiä modernin proosamme uudistajia. Meren kielen soinnista ja kielikuvista keskustelemassa Riikka Ala-Harja ja Rosa Liksom.
16.30 KÄÄNNÖSSUOSIKKIEN SALAISUUS
Mikä tekee kirjasta kansainvälisen käännössuosikin? Millaisia teitä kirjat kulkevat kansainväliseen menestykseen? Suomenkielisen kirjallisuuden kansainvälisestä viennistä puhuvat Suomen kirjallisuuden vientikeskus FILI:n johtaja Leena Majander ja Timo Parvela, haastattelijana Paula Havaste.

Sunnuntai 30.10. Takauma-lava

10.30

TÄMÄN RUNON HALUAISIN LUKEA
Runojaan lukevat Olli Heikkonen, Matti Kangaskoski ja Kristiina Lähde, juontajana Tommi Parkko.

11.00

KIRJA-ALA MURROKSESSA
Mitä kirja-alan murros tarkoittaa? Kirja-alan muutoksista keskustelemassa kirjailijat Antti Leikas, Karo Hämäläinen, JP Koskinen ja Venla Hiidensalo.

 

12.00

KIRJAILIJA KIITTÄÄ -PALKINNON JAKO
Kirjailijaliitto jakaa Kirjailija kiittää -palkinnon Joensuun kirjallisuustapahtumalle. Palkinto on ainoa kirjailijoiden itsensä antama tunnustus työstä suomalaisen kirjallisuuden ja lukemisen hyväksi. Palkinnonsaajan edustajia haastattelee Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen.
12.30 HAASTATTELUSSA KIRJAILIJALIITON PALKINTOJEN SAAJAT
Kirjailijaliitto jakoi vuotuiset palkintonsa (á 10 000 €) Turun Kirjamessuilla. Liiton tunnustuspalkinto jaettiin Marja-Leena Mikkolalle, lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto Tuija Lehtiselle ja viiden vuoden välein myönnettävä Eeva-Liisa Manner -palkinto Kai Niemiselle. Palkinnonsaajia haastattelee Kirjailijaliiton puheenjohtaja Jyrki Vainonen.
13.00 SUURET SUOMALAISET RAKKAUSKERTOMUKSET
Mitkä ovat suuria suomalaisia rakkauskertomuksia, ja miksi? Keskustelemassa Panu Rajala, Kaari Utrio ja Tuula-Liina Varis.
14.00 MASKROSOR OCH MAMSELLER – OM HISTORIENS VINGSLAG OCH ANDRA MODERNITETER
Sabine Forsblom och Mikaela Strömberg i samtal om den historiska romanen som samtidskommentar. I samarbete Finlands svenska författareförening och Suomen Kirjailijaliitto. Ruotsinkielinen.
14.30 KRIISIEN EUROOPPA
Mitkä ovat aikamme ajankohtaisimpia sotakohtaloiden ja kriisiytyneen maanosamme tulevaisuuden kuvauksia? Keskustelemassa muun muassa Balkanin sodista, lähitulevaisuuden dystopioista ja pakolaiskriisistä romaaneissaan kirjoittaneet Jani Saxell, Elina Hirvonen ja Emma Puikkonen.
15.00 SELKEÄSTI KAIKILLE
Mitä on selkokirjallisuus ja miten sitä kirjoitetaan? Raili Mikkasta ja Kari Levolaa haastattelemassa Sari Peltoniemi.
15.30 KAARINA HELAKISAN SYNTYMÄSTÄ 70 VUOTTA
Kaarina Helakisa kirjoitti meille muun muassa pikku Pegasoksen. Mitä Helakisan teokset ovat merkinneet lasten- ja nuortenkirjailija, runoilija Jukka Parkkiselle? Haastattelijana Tittamari Marttinen.
16.00 DOKUMENTTIROMAANI KIRJALLISENA ILMIÖNÄ
Dokumenttiromaani on jälleen ajankohtainen. Paavo Rintalan romaaneissa lajityyppi palvelee muun muassa sotakuvauksia. Rintalan teoksista ja dokumenttiromaanista kirjallisuudenmuotona keskustelemassa Markus Nummi, Antti Tuuri ja Anneli Kanto.

Lisätietoja