Niin nälkä, että näköä haittaa

Kuva: Pixabay / TeeFarm

Mitä kirjailija kokkaa? Emilia Lehtinen, Juha Siro ja Hellevi Salminen jakavat lukijoille luottoreseptinsä. Lisää kirjailijoiden reseptejä Kirjailija-lehdessä 1/2020. 

 

Maanantaisushimeditaatio rauhoittaa kirjailijan

Maanantaisushia valmistetaan, koska halpaan kauppaan on saapunut tuoretta lohta. Kaapista löytyy kaikki säilyvä: merileväarkkeja (100 kpl pakkauksessa), sushiriisiä (Risella käy), valmista sushietikkaa (tai 2 rkl etikkaa, ¾ rkl sokeria ja ¾ tl suolaa), wasabia (säilyvintä jauhemuodossa), säilöttyjä inkiväärinlehtiä, soijaa. Lisäksi hommataan kurkku tai avokado tai molemmat.

Maanantaisushi on meditaatio. Niin toistettu, että tyhjentää mielen. 1 kirjailija pesee 2 dl riisiä 3 kertaa, antaa riisin liota vedessä 10 min, kiehuttaa 2,3dl vedessä 10 min, lisää 2 rkl sushietikkaa, antaa vetäytyä 10 min. Leikkaa 7 cm kurkkua tai avokadon tai molemmat pitkulaisiksi paloiksi. Ottaa 4 merileväarkkia, annostelee riisin ja kurkun tai avokadon tai molemmat raidaksi reunaan, rullaa arkit. Leikkaa rullat kahtia, kahtia ja vielä kahtia. Asettelee 2 lautaselle nämä 2 x 16 makia. Leikkaa lohesta 16 ohutta siivua, jotka leikkaa kahtia. Asettelee makien viereen nämä 2 x 16 sashimia. Tuo pöytään soijan, inkiväärinlehdet, wasabin, puikot.

Maanantaisushi on helppo ja runsas, koska kaloja ei askarrella sisään tai päälle, vaan ne noukitaan puikoilla makien kavereiksi syödessä. Maanataisushin epäortodoksisuus kruunataan lasillisella Retsinaa, kreikkalaista viiniä.

Jos toinen syöjä löytää toisissaan kiinni olevia kalanpaloja, hän uhkaa, että japanilaiseen tapaan kokki joutuu luuttuamaan lattiaa seuraavat 3 vuotta ennen kuin saa yrittää uudelleen. Uhkausta ei koskaan toteuteta, ja seuraavana maanantaina syödään taas sushia.

 

Emilia Lehtinen on kirjailija ja elokuvantekijä, jonka teokset käsittelevät usein mielikuvitusta eri muodoissaan. Emilia kokkaa kirjoituspäivien päätteeksi sekä mielikuvituksellisia ”kaikkea mitä kaapista löytyy” -ruokia että mieltä tyhjentäviä rutiinireseptejä.


Kuva: Juho Siro

Kalapihvejä lähiruokakaloista

Luottoreseptini sopii kaikille lähiruokakaloille. Erityisesti hauelle. Tai niin, että kalapihvimassaan voi sekoittaa mukaan vaikkapa särkeä.

Virvelöi reilun kilon hauki, tai useampia. Erityisen varma saalispaikka on liiton mökki, Mansikkapaikka Itä-Suomessa.

Fileoi saalis ruodottomaksi. Pienet ruodot ja hauen y-ruoto saa jäädä.

Jauha massaksi. Itselläni on pieni ja näppärä Moulinex aina mukana. Raasta mukaan omenaa noin viidennes massasta. Hienoksi hakattua sipulia, tilliä, suolaa ja pippuria. Yksinkertaisimmillaan näin. Vaihtelua saat vaikkapa lisäämällä massaan tuoretta paprikasilppua.

Muotoile pihveiksi ja paista pannulla. Käytän itse mietoa oliiviöljyä.

Purista sitruunaa päälle. Nauti porkkana-perunamuusin ja sienisoosin kanssa.

 

Juha Siro on tamperelainen kirjailija, joka on omalla nimellään julkaissut viisi runokokoelmaa ja kuusi romaania.


Pikaisesti yksinkertaista yllätysvieraille

Ystävättäreni Vanha venäläinen keittokirja neuvoo: Kun tulee yllätysvieraita, pannaan edellisenä iltana viisi forellia likoon…

Forelleja minulla ei koskaan ole otettavaksi esiin, mutta melkein aika muutama paketti voitaikinalevyjä pakastimessa, erilaisia hilloja kaapissa ja jonkin sortin juustoa. Niinpä otan ne esille edellisenä iltana – aamusellakin ehtii, jopa puolilta päivin, jos yllätysvieraat eivät ole kovin aamuvirkkuja.

Voitaikina on kevyt kaulia aavisteisen sulahtaneena, ja parista kolmesta taikinalevystä saa kokoon fetapiirakat joutuisasti: leikkaa sopivankokoiset neliöt, täytä murustellulla fetalla, liimaa kiinni kananmunankeltuaisella – voi piirakat sillä voidellakin, tulee soma kiilto, ja sitten uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Tosin oma silmä on kellonaikaa parempi mittari – kun ruskotus on kullankeltaista, piirakat ovat parhaimmillaan.

Parista jäljelle jääneestä levystä syntyy köyhän naisen helppotekoiset viinerit. Levy taas neliöiksi, keskelle hippunen hilloa ja koristeeksi raesokeria. Se pysyy paikoillaan, jos sipaisee munankeltuaista hillitysti taikinalevyn pintaan. Viimeksi käytin kriikunahilloa viinereissä, ja ne maistuivat kirpakan herkullisilta höyryävän teen seurana.

Mutta fetapiirakat ovat mainioita lisukkeita myös keiton kera. Keiton voi tekaista pussistakin, ellei pakastimessa ole edellisen keiton jäämiä. Lihaliemikin valmistuu kuutioista tuota pikaa, ja kun ei tyydy kovin ohjeenmukaiseen liemikuutiomäärään, maku vahvetessaan paranee.

Jos löytyy pisarainen makeaa sherryä, se kruunaa keitoksi kääntyvän liemen.

 

Hellevi Salminen. Lasten- ja nuortenkirjailija viime vuosituhannelta; kauha vielä pysyy kädessä, ja toivoa sopii, että kirjoittamiskykykin pikku hiljaa palaa, kun morfiinihuurut kipupumpussa puolitettiin…