Kir

Kirjailija 4/2018 – raha

Kirjailija 4/2018 – raha

Kirjailija-lehden 4/2018 teemana on raha. Mistä kirjailijan tulot muodostuvat ja millainen on kirjailijoiden taloudellinen tilanne? – haastateltavina kirjailijat Tuula-Liina Varis, Markku Karpio, Miia Toivio ja Janne Kuusi. JP Koskinen avaa esseessään tulonmuodostustaan ja Tuomas Muraja kokemuksiaan perustulokokeilusta. Pauliina Susi kirjoittaa apurahoituksen merkityksestä kirjailijoille.

Kirjailijakuvassa tavataan kirjailija Siri Kolu. Tien päällä -palstalla matkataan Ateenaan Ville-Juhani Sutisen opastuksella ja Oma huone -palstalla kurkistetaan Esko-Pekka Tiitisen työhuoneeseen. Lukuliitteessä julkaistaan Tuija Nieminen Kristoferssonin runoutta (suom. Jouni Inkala) ja lehden takakannessa Petri Tammisen novelli Rockall. Kolumnisteina kirjoittavat Tiina Raevaara ja Åsa Stenvall-Albjerg.

Soppapalkalla rakkaudesta taiteeseen?

Kuva: Tomi Kontio

PÄÄKIRJOITUS 4/2018 – Olen saanut tänä syksynä lähes pelkästään ilmaiskeikkapyyntöjä.
Tämä voi osittain johtua siitä, että olen kertonut Lukukeskukseen, etten ota keväälle keikkoja, koska keskityn kirjoittamaan uutta kirjaa. Palkan maksuun valmiit tahot osaavat yleensä lähestyä Lukukeskusta – muut ottavat yhteyttä suoraan kirjailijaan.

Lue lisää

Kirjailijaliiton jäsenyydestä

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 4/2018 – Suomen Kirjailijaliiton jäsenmäärä on kasvanut 2000-luvulla voimakkaasti. Vielä 1960-luvun lopulla liitossa oli 400 jäsentä, ja 500 jäsenen rajapyykki rikkoutui vuonna 1980. 2000-luvun alusta jäsenistö on kasvanut noin 300 kirjailijalla, ja tämän vuoden lopussa liitossa on noin 800 jäsentä. Tällä vuosikymmenellä hakijoita on ollut vuosittain 50–90 ja keskimäärin noin puolet on hyväksytty jäseniksi.

Lue lisää

Puhutaan rahasta

Kirjailija tienaa kaunokirjallisella työllä vuodessa vähemmän kuin palkansaaja saa keskimäärin palkkaa kuukaudessa. Osa kirjailijoista rahoittaa työnsä palkkatyöllä, osa kirjoittamiseen liittyvillä sivutöillä. Kirjailijan tuloihin vaikuttaa muun muassa julkaisutahti, mutta onko se puolestaan kirjailijan itsensä päätettävissä? Äänessä Tuula-Liina Varis, Markku Karpio, Miia Toivio ja Janne Kuusi.

Lue lisää

Apuraha on yhä tärkeämpi

Apurahoitusta todella tarvitaan. Kirjailijat eivät elä pelkällä kirjamyynnillä, todetaan tuoreessa tulotutkimuksessa. Apurahojen määrän lisääminen ja niiden tason nostaminen on yksi Suomen Kirjailijaliiton tärkeimmistä tavoitteista.

Lue lisää

Joulupukki ja aineettomat oikeudet

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 4/2018 – Näin joulun alla on hyvä hiljentyä peruskysymysten äärelle: Kuka keksi joulupukin? Joulupukin tarinan katsotaan juontuvan aina Pyhään Nikolaukseen, joka toimi nykyisen Turkin alueella sijainneen Myran piispana 300-luvulla. Legendan mukaan Nikolaus jakoi vanhemmiltaan perimänsä suuren omaisuuden köyhille. Lukuisten ihmeiden johdosta Nikolauksesta tuli myöhemmin muun muassa lasten, kauppiaiden, merenkävijöiden ja oluenpanijoiden suojeluspyhimys. Suuri vaikutus moderniin pukkiin on ollut myös englantilaisen ja hollantilaisen kansanperinteen hahmoilla ”Father Christmas” ja ”Sinterklaas” (joka sekin pohjautuu Pyhään Nikolaukseen).

Lue lisää

LUKULIITE: Tuija Nieminen Kristofersson

Kirjailija-lehden Lukuliitteestä 4/2018 löytyy Tuija Nieminen Kristoferssonin runoja Jouni Inkalan suomentamana. Alkukieliset runot julkaistaan tällä sivulla. Runot ovat kokoelmasta Någon gång regn i Ngorongoro (Albert Bonniers förlag, 2004). * * * * *   […]

Lue lisää

Sisällysluettelo 4/2018 – Teema: raha

 

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Soppapalkalla rakkaudesta taiteeseen?

Kolumni  
Tiina Raevaara

Lyhyesti 

Kirjailijakuva  
Pauliina Susi: Dumbledore ja patologinen kirjoittaja – Siri Kolun haastattelu

Teema: raha
Venla Hiidensalo: Puhutaan rahasta

Teema: raha
Pauliina Susi: Apuraha on yhä tärkeämpi

Teema: raha
Tuomas Muraja: Perustulo vapauttaa ja tuo turvaa

Lukuliite  
Tuija Nieminen Kristofersson

Oma huone 
Esko-Pekka Tiitinen: He katsovat

Essee 
JP Koskinen: Pienten purojen varrella

Toiminnanjohtajalta  
Suvi Oinonen: Kirjailijaliiton jäsenyydestä

Tien päällä 
Ville-Juhani Sutinen: Kaukaa lähelle

Luetaan lakia  
Ville Toro: Joulupukki ja aineettomat oikeudet

Kolumn
Åsa Stenvall-Albjerg

Takakannen takana  
Petri Tamminen

 

Lue lisää