Kir

Kirjailija 3/2016

Kirjailija 3/2016

Kirjailija 3/2016 on ilmestynyt! Lehden teemana on ”kirjailijan paikka”. Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkö Lottaliina Pokkinen, Type & Tellin maajohtaja Karoliina Timonen, Osuuskumman puheen­johtaja kirjailija Jenni Meresmaa sekä kirjailija Petteri Paksuniemi pohtivat kirjailijan vaihtoehtoja omakustanteista osuuskuntiin. Milla Ollikainen avaa esseessään suhdettaan kirjailijaidentiteettiin, ja Irina Björkman raottaa aikakauslehtien kirjailijahaastattelujen taustoja. Harri V. Hietikko kirjoittaa kolumnissaan kirjoittamisen fyysisistä paikoista ja Birgitta Boucht suhteestaan kirjailijan työhön ja ikääntymiseen.

Kirjailijakuvassa tavataan Katja Kaukonen. Hamsterit-palstalla J.P. Mäkelä kertoo harrastuksestaan ja antaa vinkkejä mikrofonin käyttöön. Tien päällä -palstalla matkustetaan Heli Laaksosen kyydissä runofestivaalille Latviaan. Lukuliitteessä julkaistaan Anni Sumarin runoutta, ja Takakannen takana -palstalla runonsa lähtökohtia avaa Tapani Kinnunen. Sauli Uhlgrenin essee tutustuttaa kirjailija Martti Merenmaan elämään.

Paikantumisia

Kuva: Marjaana Malkamäki

PÄÄKIRJOITUS 3/2016 – Meillä kirjailijoilla on aina ollut paikkamme ja tehtävämme suomalaisessa yhteiskunnassa. Niitä ovat määritelleet kulloisetkin historialliset ja yhteiskunnalliset tapahtumat, politiikka ja arvot. Historian saatossa meidät on mielletty esimerkiksi suurten kertomusten kirjoittajiksi tai kansallisen identiteetin rakentajiksi, kansan ja työn kuvaajiksi tai maaltamuuton ja kaupungistumisen kaltaisten sosiaalisten ilmiöiden raportoijiksi. Joskus meiltä on odotettu avoimen poliittisia sepitteitä ja kannanottoja ajankohtaiseen keskusteluun, joskus niistä pidättäytymistä.

Lue lisää

Kulttuuritekoja

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 3/2016 – Kööpenhaminan yleisessä pohjoismaisessa kirjailijakokouksessa laadittiin ja allekirjoitettiin tärkeä julkilausuma. Julkilausuma koski korvausta, joka tulisi maksaa kirjailijoille julkisista kirjastoista tehdyistä lainoista, sekä korvausta niin sanotuista kirjabaareista tehdyistä lainoista. Kööpenhaminan kokous pidettiin toukokuussa 1919. Suomen Kirjailijaliiton delegaatioon tuossa kokouksessa kuuluivat kirjailijat Eino Kalima, Aino Kallas, Larin-Kyösti, Arvid Lydecken ja Anna-Maria Tallgren.

Lue lisää

Käännösoikeuksista sopiminen

Kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 3/2016 – Suomenkielistä kirjallisuutta viedään maailmalle yhä enemmän. Kirjallisuuden vientikeskuksen FILIn tilastoista selviää, että trendi on ollut nouseva koko 2010-luvun riippumatta siitä, käytetäänkö mittarina ulkomailla ilmestyneiden teosten kappalemäärää, kirjallisuusviennin taloudellista arvoa vai viennin maantieteellistä laajuutta. Lisäksi erittäin ilahduttavaa on se, että suomenkielinen kirjallisuus leviää maailmalla myös muihin taidemuotoihin, kuten elokuviksi muunnettuna. Käännösoikeuksia ja muita jatkokäyttöoikeuksia koskevat sopimukset saattavat parhaassa tapauksessa osoittautua taloudellisesti hyvinkin merkittäviksi, mikä on yksi hyvä lisäsyy olla tarkkana niistä neuvoteltaessa.

Lue lisää

Kirjailijasta oman elämänsä kustantaja?

Lottaliina Pokkinen. Kuva: Tomi Kontio

Moni kirjailija miettii uusia julkaisutapoja. Osa tekee niin siksi, että kustantamo on mennyt alta, osa siksi, että on syystä tai toisesta tyytymätön kustantamonsa panokseen. Monelle syy on myös taloudellinen. Tällä hetkellä kirjailija tienaa tekijänoikeuskorvauksina keskimäärin 2000 euroa vuodessa. Voisiko kirjailijan leipä leventyä itselliseksi ryhtymällä?

Lue lisää

Sisällysluettelo 3/2016 – Teema: kirjailijan paikka

Pääkirjoitus
Jyrki Vainonen: Paikantumisia

Lyhyesti

Kolumni
Harri V. Hietikko: Paikka paikan päällä

Kirjailijakuva
Sinikka Vuola: Alitajunnan valjastaja – Katja Kaukosen haastattelu

Teema: kirjailijan paikka
Venla Hiidensalo: Kirjailijasta oman elämänsä kustantaja?

Teema: kirjailijan paikka
Irina Björkman: Naistenlehdistä ja julkisuudesta

Kolumn
Birgitta Boucht: Livet föder texten

Lukuliite
Anni Sumari

Essee
Sauli Uhlgren: Suomalainen mestarikirjailija

Tien päällä
Heli Laaksonen: Runospektaakkelei ja moottorpyäräpolisei Latvias

Hamsterit
J. Pekka Mäkelä: Hamsteri rakentaa soittimia

Essee
Milla Ollikainen: Kaukaa ja lähelle katsomisen vaikeudesta

Ennen oli ennen
Kirjailija-lehdessä vuonna 1983

Luetaan lakia
Ville Toro: Käännösoikeuksista sopiminen

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Kulttuuritekoja

Takakannen takana
Tapani Kinnunen

Takakannen runo: Tapani Kinnunen

 

Lue lisää