Kir

Kirjailija 3/2021 – unet ja piilotajunta

Kirjailija 3/2021 – unet ja piilotajunta

Kirjailija 3/2021: teemana unet ja piilotajunta. Mikä on unen ja vaistonvaraisen rooli kirjailijan työssä? Haastateltavina ovat kirjailijat Maria Peura, Marko Hautala ja Johanna Sinisalo.

Psykoanalyytikko, kirjailija Harri Virtanen kirjoittaa unien merkityksestä. Kirjailijakuvassa tavataan Matias Riikonen, ja kolumnisteina kirjoittavat Emilia Lehtinen ja Joakim Groth. Jyrki Vainosen esseessä liikutaan valveen ja unen, Valittujen ja Hylättyjen merkitysten välillä, ja Martti Anhava esittää tunnustuksia haamukirjailijan haamusuomentajana.

Lukuliitteessä julkaistaan Matti Hagelbergin sarjakuvanovelli Marsin mesimailla. Koordinaatit-palstalla vieraillaan Höyhensaarilla Laura Laakson seurassa, ja Takakannen takana -palstalla runonsa lähtökohtia avaa Markku Toivonen. Ajankohtaista-palsta käsittelee kysymystä taiteilijapalkasta.

Unettomien kennostossa

Sirpa Kähkönen. Kuva: Tomi Kontio

PÄÄKIRJOITUS 3/2021 – ”Elokuva on uni jonka uneksimme yhdessä”, on Jean Cocteau sanonut. Pandemia-aikana Cocteaun lause tuntuu erityisen viiltävältä. Kun katsomot ovat rajoitusten vuoksi lähes tyhjiä, puuttumaan jää yhteinen hengitys, sydämensyke, liikutuksen ja ilon aaltojen vyöryntä.

Lue lisää

Halvalla menee, mutta menköön?

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 3/2021 – Kirjailijoilta on tullut liittoon hätääntyneitä viestejä vuoden 2020 myyntitilitysten myötä. Kappalemääräisesti uutuuskirjat ovat myyneet odotusten mukaisesti tai jopa yli, mutta sähköisissä palveluissa kirja tuottaa enää vain roposia. Liiton viime vuonna tekemän selvityksen mukaan äänikirjan palkkio on viidesosa painetun kirjan palkkiosta.

Lue lisää

Kustannussopimuksia koskevia pykäliä tarvitaan edelleen

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 3/2021 – Nykyinen tekijänoikeuslaki sisältää nimenomaiset säännökset kustannussopimuksista. Lain 3 luvussa säädetään muun muassa oikeudenluovutuksen laajuudesta, tekijälle toimitettavan tilityksen tiedoista ja siitä, miten ja milloin oikeudet voivat palautua. DSM-direktiivin kansallista täytäntöönpanoa valmisteltaessa on noussut esille vaihtoehto, jonka mukaan kustannussopimuksia koskevat pykälät poistettaisiin laista. Kirjailijoiden kannalta on tärkeää, ettei näin tehdä.

Lue lisää

Verhoiltua tietoa

Mikä on unen ja piilotajunnan rooli kirjailijan työssä? Maria Peura, Marko Hautala ja Johanna Sinisalo kertovat. Teksti: Essi Kummu, Laura Honkasalo ja Pauliina Susi

Lue lisää

Taiteilijapalkka: mistä oikein on kyse?

Kuva: Pixabay / Geralt

Taiteilijapalkka on parin viime vuoden ajan ollut vahvasti esillä kulttuurikeskusteluissa. Mitä palkalla tarkoitetaan ja mitä malli tarkoittaisi kirjailijan näkökulmasta?

Lue lisää

Sisällysluettelo 3/2021 – Teema: unet ja piilotajunta

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Unettomien kennostossa

Kolumni
Emilia Lehtinen: Unen kielioppi

Kirjailijakuva
Marissa Mehr: Maailma on syntynyt leikistä – Matias Riikosen haastattelu

Teema: unet ja piilotajunta
Essi Kummu, Laura Honkasalo ja Pauliina Susi: Verhoiltua tietoa

Kolumn
Joakim Groth: Litterära drömmar…

Teema: unet ja piilotajunta
Harri Virtanen: Unet ovat varjoja, joita tulevaisuus heijastaa

Essee
Martti Anhava: Haamukirjailijan haamusuomentajan tunnustuksia

Lukuliite
Matti Hagelberg

Essee
Jyrki Vainonen: Vain yksi kirjain

Koordinaatit
Laura Laakso: Höyhensaari

Ajankohtaista
Taiteilijapalkka: mistä oikein on kyse?

Luetaan lakia
Ville Toro: Kustannussopimuksia koskevia pykäliä tarvitaan edelleen

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Halvalla menee, mutta menköön?

Lyhyesti

Takakannen takana
Markku Toivonen

 

Lue lisää