Kir

Kirjailija 3/2019 – lastenkirjallisuus

Kirjailija 3/2019 – lastenkirjallisuus

Kirjailija-lehden 3/2019 teemana on lastenkirjallisuus. Miten lastenkirjailijaksi tullaan? Haastateltavina ovat Veera Salmi, Hannu Mäkelä ja Roope Lipasti.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tutkija Myry Voipio kirjoittaa sukupuolen, identiteetin ja kasvamisen kuvauksista kotimaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, ja Sini Helminen, J. S. Meresmaa ja Tuula Kallioniemi pohtivat, miten lanu saisi ansaitsemansa mediahuomion. Sari Peltoniemi ja J. Pekka Mäkelä avaavat esseissään lastenkirjallisuuden merkitystä sekä tärkeimpiä lukukokemuksiaan.

Kirjailijakuvassa tavataan Juhani Känkänen. Tien päällä -palstalla matkataan Keski-Euroopan suurimmalle kirjallisuusfestivaalille Alexandra Salmelan seurassa ja Koordinaatit-palstalla tutustutaan Sirpa Puskalan Kyprokseen. Kolumnisteina kirjoittavat Tapani Bagge ja Christina Andersson. Katri Tapola avaa Takakannen takana -palstalla satujen maailmaa sekä Haaveiden kirjan lähtökohtia.

Lastenkirjallisuus on paikka

Kuva: Tomi Kontio

PÄÄKIRJOITUS 3/2019 – Rauha S. Virtasen muistotilaisuudessa tänä keväänä käsitin, miten kirjallisuus rakentaa paikkoja meihin. Kun ystävät ja omaiset muistelivat vahvaa, lämmintä ja väkevästi kantaa ottanutta Rauhaa, minä ajattelin Seljan taloa. En koskaan tavannut sen luojaa, joka kuitenkin oli yksi elämäni tärkeistä vaikuttajista.

Lue lisää

Ei lukeva tieltä eksy

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 3/2019 – Lasten ja nuorten lukeminen on puhututtanut ja huolestuttanut. Monien huolena on, etteivät kouluikäiset lue lainkaan, eivät ainakaan vapaaehtoisesti. Kamppailu vapaa-ajan käyttömuodoista on kovaa ja lukeminen kilpailee suoratoistopalvelujen ja älypuhelinten kautta helposti saatavilla olevan muun sisällön kanssa.

Lue lisää

ONNELLISIA LOPPUJA ja tarpeeksi betonisäkkejä kannettavaksi

Veera Salmi. Kuva: Tomi Kontio

Mitä onnellinen loppuratkaisu tarkoittaa lastenkirjailijalle? Kuinka lastenkirjailijaksi oikein päädytään? Kirjailijat Veera Salmi, Hannu Mäkelä ja Roope Lipasti pohtivat näitä kysymyksiä. Yksi ajatus yhdistää heitä kaikkia: Jotta tarinasta tulee hyvä, tarvitaan siihen ainakin valoa ja toivoa.

Lue lisää

Luvat sujuvasti Sanastosta

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 3/2019 – Sanasto on vuonna 2005 perustettu kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö, voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Suomen Kirjailijaliitto on yksi Sanaston neljästä perustajajärjestöstä. Sanaston keskeisiin tehtäviin kuuluu kirjailijoiden ja kääntäjien lainauskorvausten hallinnointi ja tilittäminen. Lainauskorvaus on tekijänoikeuslakiin perustuva, valtion maksama korvaus teosten maksuttomasta kirjastolainaamisesta.

Lue lisää

Sisällysluettelo 3/2019 – Teema: lastenkirjallisuus

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Lastenkirjallisuus on paikka

Kolumni
Tapani Bagge: Kuinka rikastua lastenkirjoilla?

Kirjailijakuva
Pauliina Susi: Arkisten sattumusten hilpeä kuvaaja – Juhani Känkäsen haastattelu

Teema: Lastenkirjallisuus
Essi Kummu: onnellisia loppuja ja tarpeeksi betonisäkkejä kannettavaksi

Teema: Lastenkirjallisuus
Myry Voipio: Toiveiden ja vaatimusten ristiaallokko

Kolumn
Christina Andersson: Snubbla på maskrosor

Teema: Lastenkirjallisuus
Lastenkirjallisuus otsikoihin!

Koordinaatit
Sirpa Puskala: Kypros

Essee
J. Pekka Mäkelä: Terveisiä täältä toisaalta

Essee
Sari Peltoniemi: Muumipeikko, pertsa ja atomipommi

Tien päällä
Alexandra Salmela: Antisankarin matkat Keski-Euroopassa

Lyhyesti
Lukijoilta
Antti Tuuri: Rajat tulevat vastaan

Luetaan lakia
Ville Toro: Luvat sujuvasti Sanastosta

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Ei lukeva tieltä eksy

Takakannen takana
Katri Tapola

 

 

Lue lisää