Kir

Kirjailija 2/2018 – fanifiktio

Kirjailija 2/2018 – fanifiktio

Kirjailija-lehden 2/2018 teemana on "fanifiktio". Mihin fanifiktio ammattikirjailijoiden käsissä taipuu ja miltä fanifiktion kirjoittaminen tuntuu? – haastateltavina Erkka Mykkänen, Juhani Karila, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Satu Koskimies. Suomalaista fan fictionia tutkinut Iina Karasti avaa genren erityispiirteitä, ja Vesa Haapala kirjoittaa esseessään kirjallisuudentutkijan suhteesta tutkimuskohteisiinsa. Roope Lipasti jatkaa Lukuliitteessä Kunnon sotamies Švejkin seikkailuja fanifiktion hengessä, ja kiertohaastattelussa paljastetaan, keitä kirjailijat itse fanittavat.

Kirjailijakuvassa tavataan Harry Salmenniemi. Tien päällä -palstalla matkataan residensseihin ympäri Euroopan Marjo Heiskasen opastuksella, ja Oma huone -palstalla Jukka Koskelainen kertoo, miten työskenteleminen kahviloissa onnistuu. Kolumnisteina kirjoittavat Anne Leinonen ja Karin Erlandsson. Takakannen takana -palstalla takakansirunon lähtökohtia raottaa Kristiina Wallin.

Haltioitumista ja näkkileipää

Kuva: Tomi Kontio

PÄÄKIRJOITUS 2/2018 – Innostus, ilo, leikki. Mahtuvatko ne suomalaiseen mielenmaisemaan, mahtuvatko ne kirjalliseen kulttuuriin tai siihen, miten taiteilijat puhuvat itsestään ja työstään? Teatterintekijät puhuvat usein leikistä; Ingmar Bergmanin elokuvassa Fanny ja Alexander harjoitellaan Hamletia, ja näyttelijät kokevat olevansa etuoikeutettuja saadessaan leikkiä kaiket päivät. Leikin lähtökohta on luovuuden rajoittamattomuus ja lupa uppoutua itse luotuun maailmaan niin pitkäksi aikaa kuin leikkijästä tai leikkijöistä oikealta tuntuu.

Lue lisää

Jotta työ olisi mahdollista

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 2/2018 – Suomen Kirjailijaliitto perustettiin kehittämään kirjailijantyön yleisiä aineellisia ja henkisiä edellytyksiä, edistämään suomalaista kirjallisuutta ja toimimaan suomenkielisten kirjailijoiden valtakunnallisena yhdyssiteenä. Nämä liiton perustehtävät ovat ennallaan. Yksi tapa toteuttaa tätä perustehtävää on kirjailijan työskentelyn rahoittaminen. Erilaisten apurahojen myöntäminen sekä kirjailijan työskentelyä että työvälineitä varten on osa liitossa tehtävää työtä. Vuonna 2017 liiton apurahalautakunnat käsittelivät noin 500 apurahakemusta ja apurahoja myönnettiin yhteensä liiton kautta noin 400 000 euroa. Erilaisia apurahahakuja on vuoden mittaan kaikkiaan kuusi.

Lue lisää

Fanifiktio – sallittua vai ei?

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 2/2018 – Fanifiktiolla viitataan yleisesti teksteihin, jotka perustuvat muiden luomiin teoksiin, kuten kirjoihin, elokuviin ja televisiosarjoihin, ja niiden maailmoihin, hahmoihin ja tapahtumiin. Yleensä fanifiktioon liittyy ajatus yhteisöllisestä, harrastusluonteisesta toiminnasta. Ilmiönä fanifiktio ei ole uusi, mutta sosiaalisen median myötä sen suosio on kasvanut, ja tekstit saattavat levitä aiempaa huomattavasti laajemmalle.

Lue lisää

Näin se jatkuu

Erkka Mykkänen. Kuva: Tomi Kontio

Jotkin kirjat henkilöinen ja tarinoineen jäävät elämään niin vahvoina lukijoittensa mieleen, että ne ovat synnyttäneet kokonaan uuden kirjallisuudenlajin. Fanifiktio pulppuilee varsinkin netissä. Haastateltavina Erkka Mykkänen, Juhani Karila, Satu Koskimies ja Vilja-Tuulia Huotarinen.

Lue lisää

Sisällysluettelo 2/2018 – Teema: fanifiktio

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Haltioitumista ja näkkileipää

Kolumni
Anne Leinonen

Lyhyesti

Kirjailijakuva
Tomi Kontio: Totaalista sekoilua – Harry Salmenniemen haastattelu

Teema: fanifiktio
Pauliina Susi: Näin se jatkuu

Teema: fanifiktio
Venla Hiidensalo: Faniuden viemää

Lukuliite
Roope Lipasti

Oma huone
Jukka Koskelainen: Wienistä Aleksille: työt ja päivät kahviloissa.

Essee
Vesa Haapala: Kirjallisuuden ja kielen ihailemisesta

Tien päällä
Marjo Heiskanen: Pysäyttävät residenssit

Teema: fanifiktio
Iina Karasti: Fan fiction – mahdollisuuksien maa

Kolumn
Karin Erlandsson

Luetaan lakia
Ville Toro: Fanifiktio – sallittua vai ei?

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Jotta työ olisi mahdollista

Takakannen takana ja takakansiruno
Kristiina Wallin

 

Lue lisää