Kir

Kirjailija 1/2018 – vapaus

Kirjailija 1/2018 – vapaus

Kirjailija-lehden 1/2018 teemana on ”vapaus”. Mitä on kirjailijan vapaus? Mitä vapaus kirjailijalle merkitsee? – haastateltavina Riku Korhonen, Joel Haahtela ja Sari Vuoristo. Kirjallisuudentutkija Maria Mäkelä avaa Kertomuksen vaarat -hanketta, ja Kai Ekholm esittelee suomalaisen sananvapauden historiaa purkavaa Tiellä sananvapauteen -sivustoa. Arvi Perttu kirjoittaa esseessään sensuurista Neuvostoliitossa.

Kirjailijakuvassa tavataan Marja-Leena Mikkola. Tien päällä -palstalla matkataan kirjamessuille Algeriaan Osmo Pekosen seurassa, ja Oma huone -palstalla vieraillaan Juha Siron työhuoneella Tampereella. Kolumnisteina kirjoittavat Tuuve Aro ja Fredrik Lång. Lukuliitteessä julkaistaan Marjaana Aumaston neljä runoa lumesta, ja Takakannen takana -palstalla takakansirunon lähtökohtia raottaa Anne Hänninen.

 

Trapetsilla vapauden valtakunnassa

Kuva: Tommi Tuomi

PÄÄKIRJOITUS 1/2018 – Vallankumouksissa vapaus on yksi ensimmäisistä vaatimuksista. Vapaudesta on pulaa diktatorisissa yhteiskunnissa, joissa pieni eliitti tai jopa yksi johtaja lähipiireineen määrää kaikesta. Vaatimus vapaudesta kietoutuu ihmisoikeustaisteluun. Vapautta vaativat kuitenkin myös muut kuin sorretut. Ääriliberaalissa ajattelussa markkinoiden tulee saada toimia ilman minkäänlaisia rajoituksia. Ahdistelijat, joilla on absoluuttinen valta uhrinsa yli, väittävät toteuttavansa seksuaalista vapauttaan.

Lue lisää

Käsivarren mitalla vapautta

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 1/2018 – Suomen perustuslaissa turvataan taiteen vapaus (16.3§). Taiteelle annettu vapaus tarkoittaa käytännössä taiteen harjoittamisen rajoittamattomuutta, oikeutta valita aihe, menetelmä ja ilmaisun tapa. Suomessa ja muissa länsimaissa on perinteisesti valtion ja taiteen välillä noudatettu etäisyyden periaatetta, jota kutsutaan kuvaavasti myös arm’s length -periaatteeksi. Periaatteen tarkoituksena on säilyttää taiteen itsenäisyys. Kun yhteiskunta rahoittaa taidetta, se ei puutu taiteen sisältöihin tai muotoon. Valtio ei määritä, mikä on rahoittamisen arvoista ja mikä ei, mikä on hyvää tai mikä huonoa taidetta, vaan valtio pysyttäytyy käsivarren mitan päässä.

Lue lisää

Sananvapaus ja tekijänoikeus: perusta, tavoitteet ja suhde

Kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 1/2018 – Sananvapaus on turvattu kansainvälisellä tasolla ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa ja kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskevassa kansainvälisessä yleissopimuksessa (ns. KP-sopimus). EU-tasolla sananvapaus turvataan Euroopan unionin perusoikeuskirjassa, jonka mukaan ”jokaisella on oikeus sananvapauteen”. Oikeus pitää sisällään ”mielipiteenvapauden sekä vapauden vastaanottaa ja levittää tietoja tai ajatuksia viranomaisten siihen puuttumatta ja alueellisista rajoista riippumatta”.

Lue lisää

Tietä käyden tien on vanki? – Mitä on kirjailijan vapaus?

Mitä vapaus kirjailijalle merkitsee? Saako kirjailija kirjoittaa mistä vaan? Millaista on kirjailijan itsesensuuri? Kirjailijat Riku Korhonen, Joel Haahtela ja Sari Vuoristo pohtivat kirjailijan vapautta ja vastuuta.

Lue lisää

Sisällysluettelo 1/2018 – Teema: vapaus

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Trapetsilla vapauden valtakunnassa

Kolumni
Tuuve Aro

Kirjailijakuva
Pauliina Susi: Suistomaan tenho ja uhka – Marja-Leena Mikkolan haastattelu

Teema: vapaus
Venla Hiidensalo: Tietä käyden tien on vanki – Mitä on kirjailijan vapaus?

Teema: vapaus
Maria Mäkelä: Narratologi, sydämetön ilonpilaaja

Teema: vapaus
Kai Ekholm: Sananvapauden historia on Suomen tarina

Lukuliite
Marjaana Aumasto

Tien päällä
Osmo Pekonen: Kirjamessuilla Algeriassa

Oma huone
Juha Siro: Duunissa tehtaalla

Essee
Arvi Perttu: Kokemuksia venäläisestä sensuurista

Kolumn
Fredrik Lång

Lyhyesti

Luetaan lakia
Ville Toro: Sananvapaus ja tekijänoikeus: perusta, tavoitteet ja suhde

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Käsivarren mitalla vapautta

Takakannen takana ja takakansiruno
Anne Hänninen

 

Lue lisää