Kir

Kirjailija 1/2021 – eläin

Kirjailija 1/2021 – eläin

Kirjailija-lehden 1/2021 teemana on eläin. Onko kaunokirjallisuudessa tilaa posthumanismille? Haastateltavina ovat kirjailijat Laura Gustafsson, Jukka Laajarinne ja Mia Rönkä.

Tutkija Elisa Aaltola ja kirjailija Tuija Välipakka pohtivat teksteissään ihmisten ja eläinten välistä suhdetta.

Kirjailijakuvassa tavataan Tiina Raevaara, ja kolumnisteina kirjoittavat Juha-Pekka Koskinen ja Mikaela Strömberg-Schalin. Koordinaatit-palstalla vieraillaan taiteilijatalo Ars Longassa Markku Tantun seurassa. Sisko Istanmäen essee kurkistaa kirjailijan tuotannon taustoihin. Takakannen takana -palstalla runonsa lähtökohtia avaa Rakel Liehu.

Lukuliitteestä löytyy kirjallisia omakuvia, kirjoittajina Jukka Laajarinne, Mimmu Tihinen, Mervi Heikkilä ja Kari Kyrönseppä. Ja mikä onkaan kirjallisuuden tärkein eläin? Maria Vuorio, Osmo Pekonen, Satu Taskinen, Markku Tanttu ja Liisa Mäntymies vastaavat.

Ahkerat eläimet

Sirpa Kähkönen. Kuva: Tomi Kontio

PÄÄKIRJOITUS 1/2021 – Otsikko on lainaus Eeva-Liisa Mannerin runosikermästä Kambri vuodelta 1956, sen kolmannesta runosta, jonka otsikko on (Myöhäiset kirjat). ”Ahkerilla eläimillä” runoilija tarkoittaa ihmisiä. Eeva-Liisa Mannerin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Lue lisää

Korona koettelee myös kirjailijoita

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 1/2021 – Korona on koetellut yhtä elinkeinoamme erityisen rajulla kädellä: taidetta ja kulttuuria. Työpaikat on suljettu ja elinkeinoa on rajoitettu aivan katastrofaalisella tavalla. Kirjailijat eivät suinkaan ole tästä historiallisesta sulusta selvinneet vaurioitta, sillä kirjailijoiden työ ja tulot ovat monisyisempi ilmiö kuin pelkkä kirjamyynnistä saatava palkkio.

Lue lisää

Tekijänoikeusdirektiivin implementointi: maali häämöttää

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 1/2021 – Kirjailijoille ja muille tekijöille sekä koko tekijänoikeusalalle merkittävä tekijänoikeusdirektiivi (ns. DSM-direktiivi) tulee implementoida, eli saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 7.6.2021. Tekijöille erityisen tärkeä on direktiivin 3 luku, joka koskee ”sopivaa korvausta hyödyntämistä koskevissa tekijöiden ja esittävien taiteilijoiden sopimuksissa”.

Lue lisää

Kirjailijat ja muut eläimet

Posthumanismi haluaa poistaa ihmiseltä erityisaseman lajien hierarkiassa. Onko kaunokirjallisuudessa tilaa posthumanismille? Haastateltavina Laura Gustafsson, Jukka Laajarinne ja Mia Rönkä. Teksti: Laura Honkasalo

Lue lisää

Sisällysluettelo 1/2021 – Teema: eläin

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Ahkerat eläimet

Kolumni
Juha-Pekka Koskinen: Samassa meressä

Kirjailijakuva
Essi Kummu: Sanaton yhteys – Tiina Raevaaran haastattelu

Teema: eläin
Laura Honkasalo: Kirjailijat ja muut eläimet

Essee
Tuija Välipakka: Olen ostanut kuusi kuolemaa

Kolumn
Mikaela Strömberg-Schalin: Hästägarens krönika

Teema: eläin
Tärkein kirjallisuuden eläin?

Lukuliite
Jukka Laajarinne, Mimmu Tihinen, Mervi Heikkilä ja Kari Kyrönseppä

Teema: eläin
Elisa Aaltola: Puhuvia eläimiä ja heidän ihmisensä

Essee
Sisko Istanmäki: Mistä Niilin muta tulee

Koordinaatit
Markku Tanttu: Ars Longan alkumetrit

Luetaan lakia
Ville Toro: Tekijänoikeusdirektiivin implementointi: maali häämöttää

Toiminnanjohtajalta
Suvi Oinonen: Korona koettelee myös kirjailijoita

Lyhyesti

Takakannen takana
Rakel Liehu

 

Lue lisää