Kir

Kirjailija 1/2019 – Minna Canth

Kirjailija 1/2019 – Minna Canth

Kirjailija-lehden 1/2019 teemana on Minna Canth ja keskeisenä aiheena tasa-arvo. Lehden pääjuttu kysyy, onko kirjallisuudella sukupuolta? Haastateltavina Anja Snellman, Taneli Viljanen ja Meri Kuusisto. Minna Rytisalo avaa esseessään Rouva C. -romaanin kirjoitusprosessia ja Seppo Parkkinen näytelmäänsä Canth – kertomus uuden ajan ihmisistä. Rauni Paalanen, Arto Seppälä, Leena Leskinen ja Hannu Kankaanpää kertovat, miten Canthin henkilöhahmot ovat heihin vaikuttaneet. Lukuliitteessä julkaistaan Jyrki Heikkisen kuvaa ja sanaa yhdistävä, Canthin kirjeistä ammentava teos.

Kirjailijakuvassa tavataan kirjailija Tommi Kinnunen. Tien päällä -palstalla matkataan käännöstyöpajaan Galiciaan Rita Dahlin opastuksella ja uudella Koordinaatit-palstalla tutustutaan Pasi Lampelan Malmiin. Kolumnisteina kirjoittavat Anna Kortelainen ja Michel Ekman. Takakannen takana runonsa lähtökohtia avaa Kaija Rantakari.

 

Omilla silmillä katsomisen taito

PÄÄKIRJOITUS 1/2019 – ”Kirjailijan työ on raskasta työtä, paljon siinä täytyy ponnistaa henkensä voimia, paljon rasittaa aivojaan ja hermojaan. En luule, että rahallinen palkka ylipään siihen verraten on suuri.” Näin kirjoitti Minna Canth kirjeessä pastori Elis Bergrothille 27.9.1886.

Lue lisää

Suuntaviivoja taiteilijapolitiikkaan

Kuva: Tomi Kontio

TOIMINNANJOHTAJALTA 1/2019 – Viime vuoden syksyllä taide- ja taiteilijapolitiikan tavoitteita tarkastellut Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä antoi yhteensä 21 ehdotusta taide- ja taiteilijapolitiikan kehittämisen tavoitteiksi. Esitykset käsittelevät taiteen asemaa yhteiskunnassa, taiteen rahoitusta ja taiteilijoiden työskentelyn edellytyksiä.

Lue lisää

Tekijänoikeus ja kirjailijan tulonmuodostus

kuva: Tomi Kontio

LUETAAN LAKIA 1/2019 – Tekijänoikeuslain 2 §:n mukaan tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksesta valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin ”muuttamattomana tai muutettuna, käännöksenä tai muunnelmana, toisessa kirjallisuus- tai taidelajissa taikka toista tekotapaa käyttäen”.

Lue lisää

Onko kirjallisuudella sukupuolta?

Miten kirjailijan sukupuoli vaikuttaa tekstin vastaanottoon? Miksi on niin tärkeä tietää, mitä sukupuolta päähenkilö edustaa? Saavatko muunsukupuoliset ääntään kuuluville kirjallisuudessa? Äänessä Anja Kauranen-Snellman, Taneli Viljanen ja Meri Kuusisto.

Lue lisää

Sisällysluettelo 1/2019 – Teema: Minna Canth

Pääkirjoitus
Sirpa Kähkönen: Omilla silmillä katsomisen taito

Kirjailijakuva
Pauliina Susi: Ennen kaikkea opettaja – Tommi Kinnusen haastattelu

Teema: Minna Canth
Venla Hiidensalo: Onko kirjallisuudella sukupuolta? 

Kolumni
Anna Kortelainen: Ensimmäinen kivi 

Teema: Minna Canth
Minnan muovaamat 

Teema: Minna Canth
Seppo Parkkinen: Canth – teatteri, aikalaisuus, esitys

Koordinaatit
Pasi Lampela: Malmi

Essee
Minna Rytisalo: Rouva C. ja minä – näin syntyi romaani 

Kolumn
Michel Ekman:  Kritikerns agenda

Tien päällä
Rita Dahl: Vankilasaaren käännökset 

Lyhyesti 

Lukuliite   
Jyrki Heikkinen 

Luetaan lakia
Ville Toro: Tekijänoikeus ja kirjailijan tulonmuodostus

Toiminnanjohtajalta  
Suvi Oinonen: Suuntaviivoja taiteilijapolitiikkaan 

Takakannen takana  
Kaija Rantakari 

 

Lue lisää