Ammattina kirjailija: Katri Rauanjoki

Kirjailija Katri Rauanjoki
Katri Rauanjoki, kuva Lotta Salonen

”Kirjoittaminen on kuin kasvattaisi jaloruusuja Napapiirillä: pitää olla lannistumaton takaiskujen edessä muttei saa muuttua kyyniseksi.”

Ystäväkirjassamme tavattava Katri Rauanjoki on julkaissut kolme romaania. Mikä on parasta kirjailijan ammatissa, ja mitä neuvoja hän antaisi kirjailijan ammatista haaveileville?

Kuinka sinusta tuli kirjailija?

Minusta kasvoi kirjailija hiljalleen: Lukemista ja kirjoittamista rakastavasta lapsesta tuli nuori, joka ymmärsi, että tässä on hänen vahvuutensa. Nuoresta tuli aikuinen, joka viimein tunnusti itselleen, että juuri kirjoittaminen on tärkeää ja rakasta. Sen jälkeen kyse oli vain heittäytymisestä.

Mikä on hienointa kirjailijan ammatissa?

Hienointa on ensimmäisen version hurma. Se, että saa luoda, kirjoittaa vaikka kokonaisen omalakisen maailmankaikkeuden. Toinen hyvä asia on lukijoiden tapaaminen. Jos oma teksti on kyennyt välittämään viestinsä, koskettamaan tai saamaan ajattelemaan, on sen kuuleminen kirjailijalle hieno hetki.

”Jos oma teksti on kyennyt välittämään viestinsä, koskettamaan tai saamaan ajattelemaan, on sen kuuleminen kirjailijalle hieno hetki.”

Miltä tavallinen työpäiväsi näyttää ja miten kirjasi syntyvät?

Kirjat syntyvät vähitellen 50-luvun puutalon yläkerrassa olevassa työhuoneessa, jonka ikkuna antaa pohjoiseen. Tavallinen työpäivä on sitä tavallista: itsen työhön houkuttelua ja kaiken muun väistelyä, kunnes teksti nappaa jostain kiinni ja vie mennessään.

Mikä teoksistasi on sinulle henkilökohtaisesti merkittävin?

Henkilökohtaisesti merkittävin kirja on aina työn alla oleva teos. Sen kanssa on läheisin suhde.

Mitä kieli ja kirjoittaminen sinulle merkitsevät?

Ne ovat useammankin ammattini pohja ja sikäli merkittävässä osassa jokapäiväistä tekemistäni. Lisäksi ne ovat ilo ja lepopaikka, vapaus arjesta.

”Kirjoittaminen on kuin kasvattaisi jaloruusuja Napapiirillä: pitää olla lannistumaton takaiskujen edessä muttei saa muuttua kyyniseksi.”

Minkä neuvon antaisit kirjailijan ammatista haaveileville?

Lue ja kirjoita. Haaveile, mutta ennen muuta tee työtä. Kirjoittaminen on kuin kasvattaisi jaloruusuja Napapiirillä: pitää olla lannistumaton takaiskujen edessä muttei saa muuttua kyyniseksi.

Miten irtaudut kirjoittamisesta työpäivän jälkeen?

Hoitamalla puutarhaa, tanssimalla ja uppoutumalla elokuviin.

Kolme rakasta elämän tärkeimpiä teoksia
  • Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu. Voimakas tyttöhahmo ja oman tien kulkija antoi esimerkkiä enemmän kuin sillä hetkellä huomasinkaan.
  • Mika Waltari: Sinuhe Egyptiläinen. Tutustuin teokseen kahdeksan vanhana, koska opettaja sanoi, ettei se ole lasten luettavaa. Elin kymmenen päivää nenä kiinni kirjassa ja eläydyin.
  • Anna-Leena Härkönen: Häräntappoase. Olin yläkoulussa ja tuntui, että tällaisen kirjan olisin halunnut tehdä itse.